Autofocus met vogeldetectie op de Panasonic DC-G9

De Panasonic DC-G9 kan automatisch vogels en andere dieren herkennen en hier op scherpstellen. In deze blog bespreken we wat je daar mee kunt bereiken en hoe je dit instelt op je camera.

Wat is vogeldetectie autofocus?

Het fotograferen van vogels of andere dieren kan erg uitdagend zijn. Je wil het onderwerp natuurlijk haarscherp in beeld brengen en dat kan nog wel eens lastig zijn bij snelbewegende beesten. Gelukkig wordt autofocus van camera's steeds beter. De Panasonic DC-G9 is zelfs in staat om automatisch dieren te herkennen en hierop te focussen. Zo wordt het mogelijk om foto's te maken die met oudere autofocussystemen nauwelijks haalbaar zijn.

Panasonic DC-G9 + Leica 200mm f/2.8 | 1/2000, f/2.8, ISO 200
Als de autofocus een vogel herkent, komt er in je beeld een kader om de vogel heen. De camera zal dan hierop scherpstellen.

Hoe goed werkt het?
Ik heb de camera meegenomen naar de Ooijpolder net buiten Nijmegen. Daar zijn veel verschillende vogels te vinden, waardoor ik een goed beeld kreeg van de autofocus.

Hoe goed de vogeldetectie werkt, hangt van het volgende af:

  • Grootte in beeld: hoe groter de vogel in het beeld is, hoe makkelijker de autofocus het dier herkent en er op focust. Er verschijnt dan een mooi groen kader omheen
  • Vorm van de vogel: het systeem is in staat om vogels te herkennen op basis van de vorm. Het kan per houding van de vogel wisselen of de camera hem herkent
  • Licht: hoe beter het licht is, hoe beter de detectie werkt. In het donker of met tegenlicht is het moeilijker dan bij goed licht

Panasonic DC-G9 + Leica 200mm f/2.8 + 1.4x Teleconverter | 1/2000, f/4.0, ISO 640
De vogeldetectie werkt goed met verschillende soorten vogels. Je ziet hier bij de voorbeelden een aantal verschillende dieren die hij probleemloos herkent

Wat kun je ervan verwachten?
Als je denkt dat je dankzij deze functie geen onscherpe foto's van vogels meer gaat maken, ben je wat te optimistisch. Ik heb heel veel foto's gemaakt en er zaten zeker ook onscherpe foto's tussen. Ik kon duidelijk merken dat de autofocus op het ene moment beter werkte dan op het andere moment. Maar over het algemeen werkte het erg goed: ik kwam thuis met haarscherpe foto's van vogels in vlucht en haalde zonder al teveel moeite te doen een hoog succespercentage.

Hoe stel je vogeldetectie autofocus in op de Lumix G9?

Firmware
Het is belangrijk dat je de nieuwste firmware op je camera hebt staan. Via de Panasonic website kun je de laatste firmware op je camera zetten. De foto's in deze blog zijn gemaakt met firmware 2.4.

Vervolgens heb je twee opties om de vogeldetectie in te stellen.

Optie 1: algemeen
Ga naar de AF Mode. Bij de G9 zit dit standaard onder de FN1 knop, maar dit kun je zelf naar wens aanpassen in de camera. Met het pijltje omhoog kun je schakelen tussen het detecteren mensen en dieren of alleen mensen. We kiezen hier voor mensen en dieren. Op het gele icoontje zie je nu een mens en een vogel. Dat is goed. De camera zal nu over het hele beeld op zoek gaan naar vogels en mensen en hierop focussen.

Optie 2: area AF
Je kunt ook kiezen voor de 1-Area autofocusmodus. Je kunt dan een autofocusveld kiezen. Dit veld kun je groter of kleiner maken en door je hele beeld verplaatsen. Ook hier geldt dat je met het pijltje omhoog de vogeldetectie aan of uit kunt zetten. Zorg dat je een vogel ziet bij het icoontje, dan staat hij goed ingesteld. De camera zal nu alleen maar proberen om op een vogel te focussen die binnen het veld valt of net aan de rand van het veld. Als je je veld dus links in beeld plaatst en rechts in beeld is een vogel, zal de camera hier niet op focussen. Dit kan handig zijn als er veel verschillende dieren en/of mensen in beeld zijn. Zo kun je de camera helpen om op de juiste te focussen. Maar als een vogel van links naar rechts vliegt, kun je hem ook makkelijker kwijtraken.

Panasonic DC-G9 + Leica 200mm f/2.8 + 1.4x Teleconverter | 1/2000, f/5.6, ISO 200
Ondanks dat de vogel hier meer dan beeldvullend in beeld gebracht is, kon de camera er goed op focussen

Conclusie

De automatische vogeldetectie is een zeer handig hulpmiddel voor vogelfotografie. Het wordt een stuk makkelijker om vogels scherp te fotograferen wanneer ze vliegen. Het vergt uiteraard wel enige oefening om er goede resultaten mee te behalen en je kunt er niet op vertrouwen dat de camera onder alle omstandigheden de vogels kan herkennen en hierop kan focussen. Maar in praktijk vond ik het een hele handige tool die erg prettig werkt!