Verrekijkers

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-18 van 115

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-18 van 115

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Foto Verweij de Verrekijkerspecialist

Getallen

Een kijker wordt doorgaans uitgedrukt in een tweetal getallen, zoals 8×42 of 10×25. Het eerste getal staat voor de vergroting. Hoe hoger dat getal, hoe meer er vergroot wordt. Hieronder zetten we de meest voorkomende gebruiken van de vergrotingen onder elkaar:

  • 7 keer of lager: ideaal voor theater of sportwedstrijden, maar ook goed geschikt voor de scheepvaart. Doordat de vergroting niet te groot is, blijft u nog genoeg van het beeld zien. Ook kijkt een vergroting tot 7 keer erg rustig voor een langere tijd. Kijkt u minutenlang door de kijker, is dat nog prima vol te houden. Voor de scheepvaart is het fijn dat u weliswaar het beeld vergroot, maar nog genoeg overzicht behoudt.
  • 8 tot 10 keer: ideaal voor het spotten van vogels, andere dieren of vliegtuigen. Hiermee wordt veel vergroot, maar de kijkers blijven uit de hand goed te hanteren. Op een wandeling door de natuur kan de kijker dus gewoon mee!
  • Meer dan 10 keer: geschikt voor extreme gevallen van wildlife kijken of voor astronomie. In beide gevallen zal het aanzienlijk lastiger worden om de kijker uit de hand te hanteren. Een statief of een éénpoot is dan ook aan te bevelen.

Het tweede getal staat voor de lichtsterkte van de kijker. Hoe hoger dit getal, hoe meer licht de kijker binnenlaat. Meer licht betekent over het algemeen dat het prettiger is om door de verrekijker te kijken. Daar komt echter bij dat met minder licht het verschil veel groter is: overdag is een 8×25 misschien nog best acceptabel, maar in de schemering of in een theater is dit een heel ander verhaal. Dit heeft onder meer te maken met de uittredepupil, maar daarover meer hieronder.

Uittredepupil

De term uittredepupil is belangrijk om de alinea hierboven goed te begrijpen. De uittredepupil is een term die staat voor de bundel licht die uiteindelijk vanuit de kijker in het oog valt. Hoe breder deze bundel is, hoe prettiger het kijkt. Dat heeft te maken met de grootte van de pupil. Uw pupilgrootte varieert normaal gesproken van zo’n 2mm tot 7mm en is sterk afhankelijk van hoe licht of donker het is.

De uittredepupil is te berekenen en wordt op onze website bij de kijkers steeds ook weergegeven. Het wordt berekend door het laatste getal te delen door het eerste getal. Dus in het geval van een 10×42 kijker doen we de rekensom 42/10 = 4.2mm. Op klaarlichte dag is dit prima, maar wanneer het heel donker is, zullen uw pupillen groter zijn dan 4.2mm. De bundel is dan smaller dan uw pupil en dit kijkt onprettig.

Als we dit zo op een rij zetten, dan lijkt het dat een 8×25 geen voordelen heeft boven een 8×42 of zelfs een 8×56, maar die zijn er wel degelijk! Een 8×25 is doorgaans compacter, lichter en ook goedkoper dan een 8×42 of zelfs een 8×56

Roof of Porro prisma

Er zijn twee typen prisma’s die veel gebruikt worden bij verrekijkers. Het eerste type is een roof prisma (ook wel dakkant prisma genoemd). Het tweede prisma is een porro prisma. Een roof prisma zorgt voor een smallere kijker en maakt het voor de fabrikant eenvoudiger om het geheel af te dichten tegen water, stof en zand. Een porro prisma geeft echter nog ietwat meer gevoel van diepte. Doordat de porro prisma’s echter resulteren in veel grotere kijkers, zien we dat roof prisma’s doorgaans populairder zijn.

BAK-4 vs BK-7 prisma’s

De twee meest voorkomende prisma’s zijn BAK-4 en BK-7 prisma’s. De letters BAK staan voor Baritleich Kron (wat staat voor barium kroonglas). Dit glas heeft een hogere brekingsindex dan bijvoorbeeld BK-7 prisma’s. Maar wat betekent dat voor het beeld? BAK-4 prisma’s zorgen ervoor dat de randen van het beeld aanzienlijk helderder zijn dan bij BK-7 prisma’s, terwijl het midden van het beeld ongeveer even helder zal zijn. Al met al zorgen BAK-4 prisma’s in de meeste gevallen voor een prettigere en vooral ook rustigere kijkervaring.

Coatings

Wanneer u een kijker vast heeft en direct in de glazen aan de voorkant kijkt, dan ziet u allerlei kleuren (magenta, groen etc.). Deze kleuren komen van de coatings van de glaselementen. Er zijn allerlei coatings: bijvoorbeeld coatings om het glas beter te beschermen tegen vuil, stof en water, maar ook coatings om het beeld helderder te maken, meer contrast te geven, of minder lensfouten te laten bevatten. De betere kijkers zijn vaak ‘fully multi-coated’. In dit geval zijn er niet alleen meerdere coatings gebruikt, maar zijn deze ook voor alle elementen gebruikt. Een kijker bestaat namelijk uit een hele reeks van glaselementen en slechts de helft coaten is weliswaar goedkoper, maar levert ook minder goed beeld op.

Stikstofvulling

De betere kijkers zijn vaak gevuld met stikstof of bijvoorbeeld argongas. Deze gasvulling zorgt ervoor dat er geen stof of vuil aan de binnenkant van de kijker kan komen. Daar komt nog eens bij dat u geen last heeft van beslagen glazen bij bijvoorbeeld grote schommelingen in de temperatuur.