Bij analoge zwart-witfotografie heeft je fotorolletje heel veel invloed op de uiteindelijke foto. Het ene rolletje heeft een hoger contrast en is net wat pittiger en het andere rolletje is juist lekker grofkorrelig. Als je veel analoog fotografeert raden wij aan om veel te experimenteren met verschillende rolletjes. Om je te helpen met kiezen, hebben we alle zwart-witrolletjes uit ons assortiment gerangschikt op de mate van contrast en de mate van korrel. Verderop in de blog bespreken we andere punten om zwart-witrolletjes op te vergelijken.

Welk zwart-wit fotorolletje moet je kiezen?

Tip: we hebben ook een variant voor kleurenrolletjes. Meer informatie >>>


Contrast en korrel

Voor als je nog niet zo thuis bent in de begrippen contrast en korrel, hebben we hieronder enkele voorbeelden geplaatst.


Laag contrast


Hoog contrast


Fijne korrel


Grove korrel

Waar moet je nog meer op letten?

  • ISO-waarde: hoe hoger je ISO-waarde, hoe lichtgevoeliger. Met een ISO van 200 of lager heb je al snel zonlicht, een statief of een flitser nodig. 400 is al een stuk breder inzetbaar en met 3200 kun je ook binnen en met echt weinig licht nog goed uit de voeten.
  • Procédé: een echte zwart-witfilm is eenvoudiger om zelf te ontwikkelen dan een kleurenfilm. Dus je kunt zelf chemie en ontwikkeltanks kopen en een doka inrichten! Maar dit betekent ook dat er minder vraag is naar het ontwikkelen van zwart-witfilms. Onze ontwikkelmachine kan alleen films met kleurenprocédé ontwikkelen. Eens per week ontwikkelen wij met de hand zwart-witrolletjes. Dit is prijziger en duurt langer. Er zijn zwart-witfilms op C41 procédé (kleurenprocédé): die moet je als kleurenfilm laten ontwikkelen (de foto's zijn wel echt zwart-wit). De kwaliteit is goed, maar je hebt veel minder keuze: op het moment is de Ilford XP2 de enige C41 zwart-witfilm in ons assortiment.

Disclaimer

Dit is natuurlijk een vereenvoudigde weergave. Fotorolletjes verschillen op meer punten dan enkel op contrast en korrel. Ook zijn er andere factoren die korrel en contrast beïnvloeden, zoals jouw belichting, het type licht, maar ook de ontwikkelaar en (bij afdrukken) de papiersoort. En mocht je denken "volgens mij kopt er iets niet: dat rolletje staat op de verkeerde plek!" Laat het ons dan weten, dan kijken we of we het schema verder kunnen verbeteren!