Bij analoge kleurenfotografie heeft je fotorolletje heel veel invloed op de uiteindelijke foto. Elke film heeft een eigen kleurtoon, kleurverzadiging, korrel en contrast. Daarmee heeft ieder filmrolletje een eigen sfeer en eigen karakter. Ervaren analoge fotografen gebruiken verschillende fotorolletjes voor verschillende fotoseries. Ze houden niet alleen rekening met de ISO-waardes, maar juist ook met de verdere look en feel van het rolletje. In deze blog willen we je op weg helpen om te kiezen welk fotorolletje een goede keuze is: we hebben een overzicht gemaakt waardoor je de rolletjes makkelijk met elkaar kunt vergelijken.

Tip: we hebben ook een variant voor zwart-witrolletjes. Meer informatie >>>

Welk kleurenfotorolletje moet je kiezen?


Verzadiging en korrel

Voor als je nog niet zo thuis bent in de begrippen verzadiging en korrel, hebben we hieronder enkele voorbeelden geplaatst.


Lage verzadiging


Hoge verzadiging


Fijne korrel


Grove korrel

Waar moet je nog meer op letten?

  • ISO-waarde: hoe hoger je ISO-waarde, hoe lichtgevoeliger. Met een ISO van 200 of lager heb je al snel zonlicht, een statief of een flitser nodig. 400 is al een stuk breder inzetbaar en met 800 ben je nog flexibeler.
  • Procédé: je hebt de keuze uit kleurnegatief en dia. Kleurnegatief wordt veel meer gebruikt: het is goedkoper om te kopen, goedkoper en sneller om te laten ontwikkelen en je belichting komt iets minder nauw. Bij een diafilm ben je niet alleen duurder uit, maar het is ook moeilijker: als je belichting net te licht of te donker is, heeft dit eerder een nadelig effect op je foto dan bij kleurnegatief. Het voordeel van dia's is dat je ze kunt gebruiken in diaprojectoren omdat het een positieve film is: als je ze tegen het licht houdt, zie je direct het beeld zoals het is. Ook staat diafilm bekend om de prachtige kleuren en de fantastische beeldkwaliteit. Er zijn behoorlijk wat analoge fotografen die verliefd geworden zijn op een diafilm.

Disclaimer

Dit is natuurlijk een vereenvoudigde weergave. Fotorolletjes verschillen op meer punten dan enkel op verzadiging en korrel. Ook zijn er andere factoren die korrel en verzadiging beïnvloeden, zoals jouw belichting, het type licht, maar ook de ontwikkelaar en (bij afdrukken) de papiersoort. En mocht je denken "volgens mij kopt er iets niet: dat rolletje staat op de verkeerde plek!" Laat het ons dan weten, dan kijken we of we het schema verder kunnen verbeteren!