Advies

 1. Hotshoes: de verschillende soorten op een rij

  Hotshoe

  De meeste systeemcamera's, spiegelreflexcamera's en premium compactcamera's hebben er een: de hotshoe. Op een hotshoe kun je onder andere flitsers en flitstriggers plaatsen, maar helaas zijn er verschillende soorten hotshoes. Wat moet je doen als je een trigger op een Canon EOS 2000D, 4000D of 250D wil gebruiken? Wat is het verschil tussen de oude en de nieuwe hotshoe van Sony? En hoe universeel is een universele hotshoe eigenlijk? In deze blog bespreken welke hotshoes er zijn en waar je op moet letten.

  Lees meer »
 2. Welke camera past bij jou?

  Camera advies

  De beste camera bestaat niet, maar de camera die het beste bij jou past wel. En als je die vindt, is de kans groot dat je met meer plezier gaat fotograferen en dat je sneller beter wordt! In deze uitgebreide blog helpen we je op weg. We bespreken de belangrijkste punten waar je op moet letten en vertellen je meer over de belangrijkste termen.

  Lees meer »
 3. Keuzehulp kleurenfotorolletjes

  Welk kleuren rolletje moet ik kiezen

  Bij analoge kleurenfotografie heeft je fotorolletje heel veel invloed op de uiteindelijke foto. Elke film heeft een eigen kleurtoon, kleurverzadiging, korrel en contrast. Daarmee heeft ieder filmrolletje een eigen sfeer en eigen karakter. Ervaren analoge fotografen gebruiken verschillende fotorolletjes voor verschillende fotoseries. Ze houden niet alleen rekening met de ISO-waardes, maar juist ook met de verdere look en feel van het rolletje. In deze blog willen we je op weg helpen om te kiezen welk fotorolletje een goede keuze is: we hebben een overzicht gemaakt waardoor je de rolletjes makkelijk met elkaar kunt vergelijken.

  Lees meer »
 4. Verrekijkers keuzehulp basis

  Keuzehulp verrekijkers

  Wij helpen je graag op weg in je zoektocht naar de perfecte verrekijker. Maar voordat we je willen vertellen over dakkant en porrokijkers, willen we even stilstaan bij de absolute basis van verrekijkers. We hebben het dan over drie elementen: de vergroting, de hoeveelheid licht en het formaat. Deze drie hangen nauw met elkaar samen.

  Lees meer »
 5. Verrekijkers keuzehulp vervolg

  Verrekijkers keuzehulp

  In deze blog gaan we dieper in op verrekijkers. Als het goed is weet je al wat het verschil is tussen bijvoorbeeld een 8x25 kijker en een 10x42 kijker (zo niet, lees dan eerst deze blog). Nu gaan we meer in op specifiekere kenmerken van verrekijkers, zodat je niet alleen weet wat het verschil is tussen een 8x25 kijker en een 10x42 kijker, maar ook wat het verschil is tussen een 10x42 kijker van €200,- en van €800,-. Dit doen we door een reeks belangrijke begrippen te bespreken.

  Lees meer »
 6. Keuzehulp zwart-witfotorolletjes

  Keuzehulp zwart-witfotorolletjes

  Bij analoge zwart-witfotografie heeft je fotorolletje heel veel invloed op de uiteindelijke foto. Het ene rolletje heeft een hoger contrast en is net wat pittiger en het andere rolletje is juist lekker grofkorrelig. Als je veel analoog fotografeert raden wij aan om veel te experimenteren met verschillende rolletjes. Om je te helpen met kiezen, hebben we alle zwart-witrolletjes uit ons assortiment gerangschikt op de mate van contrast en de mate van korrel.

  Lees meer »
 7. Studiosets: dit is dé set voor jou!

  Welke studioset past bij jou?

  Er zijn veel redenen om in een studio te willen fotograferen of filmen. Zo is een studio bijvoorbeeld perfect voor portretfotografie, maar ook voor productfotografie, autofotografie en video shoots! Bij studiofotografie en studiovideografie heb je de belichting van je beeld helemaal onder controle, en kun je extreem nauwkeurige aanpassingen maken. Maar wat voor foto of video je ook gaat maken, de hoofdvraag is natuurlijk: welke studioset past bij jou? In deze blog gaan we in op de verschillen tussen studioflitsers en continulicht. Ook bespreken we de belangrijkste accessoires.

  Weinig tijd? Lees dan direct de conclusie >>>

  Lees meer »
 8. Nieuw: online camera advies!

  In onze winkel geven we al sinds 1935 persoonlijk en eerlijk advies. Ook online helpen we je graag om de juiste camera te kiezen. De juiste camera kiezen is namelijk niet zo makkelijk. Je hebt keuze uit meer dan honderd camera’s van verschillende merken. En niet één van die camera’s is de perfecte camera. Wel is er voor iedereen een perfecte camera. En wij helpen je graag om die te vinden!

  Hoe geef je goed advies

  Om goed camera-advies te geven, stellen wij vooral heel veel vragen. Om te weten wat de perfecte camera voor jou is, is het van groot belang dat we snappen waar je de camera voor gaat gebruiken, wat je belangrijk vindt, waar je in verleden tegenaan gelopen bent etc. Als we genoeg informatie hebben, kijken we welke camera’s nog aan dat wensenlijstje voldoen. Zo kunnen we je in ieder geval helpen om uit die enorme stapel camera’s op de markt twee of drie te selecteren waar je uit kunt kiezen.

  Lees meer »
 9. Diascanner of negatiefscanner kopen - waar moet je op letten?

  Filmscanners keuzehulp

  Met een filmscanner kun je negatieven en dia's digitaliseren. Handig als je foto's van vroeger wil digitaliseren en leuk wanneer je zelf analoog fotografeert. Maar waar moet je op letten als je een filmscanner wil kopen? Wat zijn de belangrijkste verschillen en hoeveel geld moet je er in investeren?

  Lees meer »
 10. Analoge foto's scannen: zelf doen of laten doen?

  zelf scannen of laten scannen

  Wanneer je oude negatieven en dia's wil digitaliseren of wanneer je analoog fotografeert, is scannen een goede optie. Je kunt zelf een scanner kopen en de beelden inscannen of je kunt ervoor kiezen om de beelden in te laten scannen. Wat zijn de voor- en nadelen?

  Lees meer »
Pagina