De beste lenzen voor straatfotografie

Straatfotografie is een hele populaire vorm van fotografie. Het is een kunstvorm die rauwe en spontane momenten uit het alledaagse leven op straat vastlegt. Hiervoor heb je een goed oog voor compositie nodig, timing en je moet op kunnen gaan in je omgeving. Hoewel de camerakeuze belangrijk is, is de lens en brandpuntafstand die je kiest even cruciaal of misschien wel meer. Maar wat zijn dan de beste lenzen voor straatfotografie?

Prime lenzen

Prime lenzen zijn voor menig straatfotograaf de beste keuze. Met prime lenzen heb je vaak een groter diafragma, betere kwaliteit en een compacter design. Je kunt weliswaar niet inzoomen, maar daardoor word je gedwongen om te bewegen om je foto te compenseren. Het voordeel is dat je dus niet bezig hoeft te zijn met in- en uitzoomen en je kan focussen op je compositie.

Doordat je constant met dezelfde brandpuntafstand werkt, leer je deze te tot in de details te beheersen en zal het composeren uiteindelijk van nature gaan. Zoals eerder gezegd zijn primelenzen vaak ook compacter, waardoor je minder snel opvalt als je foto’s aan het maken bent. Zo kan je dichter bij je onderwerpen komen zonder te erg op te vallen. Doordat primelenzen over het algemeen ook een groter diafragma hebben kun je scherpere foto’s maken, beter in het donker fotograferen en mooiere scherptediepte creëren. Maar wat zijn dan de beste brandpuntafstanden?

*Als we het hebben over brandpuntafstanden dan hebben we het over de fullframe equivalenten.

35mm lenzen

De 35mm lens is tegenwoordig de meest gebruikte lens door straatfotografen en wordt ook gezien als de lens voor straatfotografie. Door de wat wijdere hoek kan je wat dichter bij je onderwerp komen en daarmee je beeld vullen en toch nog veel van de omgeving in beeld hebben. Doordat je meer van de omgeving kan vastleggen, kan je meer laten zien van de context en dit helpt met het vertellen van het verhaal van je onderwerp en de omgeving. De 35mm lenzen zijn vaak ook aan de kleinere kant, dus als je van een discrete camera en lenscombinatie houdt is dit ook iets om in gedachten te houden.

35mm lens straatfotoDeze foto is gemaakt met een 35mm lens.
35mm straatfotografieDeze foto is gemaakt met een 35mm lens.

50mm lenzen

De 50mm lens, ook wel de nifty-fifty genoemd, is van oudsher de klassieke lens voor straatfotografie. Deze brandpuntafstand komt het meest overeen met het menselijke gezichtsveld, zoals we ook hebben besproken in de blog over 50mm lenzen die onderaan gelinkt is. Hierdoor lijkt het ook net iets meer alsof de kijker de foto met eigen ogen ziet en zelf in het moment is.

De 50mm is iets meer ingezoomd dan de 35mm lens waardoor je de focus iets meer op je onderwerp kan leggen, ook kan je je onderwerp van een iets verdere afstand vastleggen dan wanneer je een 35mm gebruikt.

50mm straatfotografieDeze foto is gemaakt met een 50mm lens.
50mm straatfotografieDeze foto is gemaakt met een 50mm lens.

28mm lenzen

Voor de straatfotografen die toch nog meer context willen vastleggen en nog een grotere hoek willen fotograferen is de 28mm lens een goede optie. Perfect als je nog meer elementen uit de omgeving wil hebben in je composities.

28mm straatfotografieDeze foto is gemaakt met een 28mm lens.
28mm straatfotografieDeze foto is gemaakt met een 28mm lens.

Conclusie

Kortom de beste lens is subjectief. Het ligt er maar net aan hoe jij het liefst fotografeert en wat voor een composities jij wilt vastleggen, welke verhalen wil jij vertellen met jouw foto’s. Dus of je nou de klassieke 35mm kiest, de nifty-fifty 50mm of de wijdere 28mm, met allen kun je prachtige straatfoto’s maken die elk een verhaal vertellen. Experimenteer met verschillende brandpuntafstanden en ken jij alle ins-and-outs van jouw favoriete brandpuntafstand en laat jouw creativiteit de vrije loop laten gaan met prachtige straatfoto’s.