35mm vs 120 film
Als je begint met analoge fotografie kom je deze termen vaak tegen. Wat betekenen ze en wat heb je er aan? Dat gaan we behandelen in deze blog.
Film formaat
De termen 35mm en 120 film slaan eigenlijk op het film formaat wat je gebruikt. Doorgaans het meest voorkomende is 35mm film, ook wel kleinbeeldfilm genoemd. 35mm film zit in een cassette en geeft 36 foto’s van 24x36mm (er zijn ook cassettes die maar 24 opnames hebben).
120 film ook wel middenformaatfilm genoemd is groter en past niet in je 35mm camera. Een middenformaatfilm is bedoeld voor middenformaat camera’s. Dit zijn vaak grotere camera’s dan de 35mm camera’s. Het type camera bepaald bij een 120 film hoeveel foto’s je kan maken. Dit is tussen de 8 en 15 foto’s afhankelijk van het formaat van de foto’s. Dit komt omdat verschillende middenformaatcamera’s verschillende formaten van beeld hebben. Bijvoorbeeld: 6x4.5, 6x6, 6x7, 6x8 en zelfs 6x9. Dit geef dus aan hoe groot elk beeldje op je negatief gaat zijn in centimeters.
Voordelen 120 film
Een van de grootste voordelen van 120 film is de weergave van korrel. Omdat de film fysiek groter is dan 35mm film maar de korrel even groot blijft is de korrel op 120 film veel minder zichtbaar. In essentie krijg je een hogere “resolutie” foto. Hoe groter je negatief hoe zichtbaarder dit effect.
Een ander voordeel van 120 film is de weergave van scherptediepte. Op een middenformaat foto is de scherptediepte vaak nog nauwer dan op een 35mm film. Dit geld voor alle diafragma waarden een f/2.8 lens op een middenformaat camera geeft ongeveer dezelfde scherpte diepte als een f/1.2 lens op een 35mm camera. LET OP dit betekent niet dat een middenformaat camera meer licht binnenlaat, dit is puur voor de hoeveelheid scherptediepte. Door deze smalle scherptediepte maar hoge detailweergave krijgen middenformaat foto’s meer een “3D Pop” effect. Je onderwerp komt nog meer los van de achtergrond.
Voor sommigen is het feit dat je maar 8-15 foto's hebt op een rolletje juist een voordeel. Dat betekent dat je bijvoorbeeld sneller kan wisselen van een kleurenfilm naar een zwart-wit film of naar een film met een hogere of lagere ISO, je hoeft niet eerst 36 foto's te maken voordat je kan wisselen.
Voordelen 35mm film
De voordelen van 35mm film zitten vooral in het gebruiksgemak. Je camera zal kleiner en lichter kunnen blijven aangezien je film ook fysiek minder ruimte in de camera opneemt. Je hebt meer foto’s op een rol, 36 in plaats van maximaal 16 op 120 formaat, dit maakt het dus ook goedkoper. Mocht je van plan zijn veel foto’s te maken op een dag dan is 35mm film de goedkopere opties. Aangezien je gemiddeld 3 rollen 120 film moet kopen om hetzelfde aantal foto’s te krijgen. Het is ook minder fout gevoelig, je kan 35mm film eigenlijk niet verkeerd in je camera doen. Bij 120 film kan je de film te los in de camera doen waardoor je minder of zelfs verplaatste schepte krijgt.
"Ik schiet 35mm film, moet ik overstappen naar 120?"
Nee dit hoeft niet. Veel professionele fotografen van vroeger hebben nooit een middenformaat camera gebruikt. Als je vooral foto’s maakt van je dagelijkse leven of feestje en ook zelden foto’s afdrukt is een middenformaat camera overbodig. Vergeet niet dat deze camera’s vaak zwaarder en groter zijn. Niet ideaal om zo even mee te nemen.
Als je als 35mm schiet maar graag nog meer uit je fotografie wil halen kan een middenformaat camera een mooie toevoeging zijn. Het geeft je unieke mogelijkheden die niet haalbaar zijn met de meeste 35mm camera’s. Wil je mooie landschapsfoto maken en die op een groot formaat afdrukken dan is middenformaat hier ideaal voor. Ook voor mensen die graag portretten maken is een middenformaat camera een mooie optie. De extra nauwe scherpte en die typische middenformaat “pop” zijn dingen die een nieuwe dimensie aan je portretten toe kan voegen.