Ontwikkelen Zwart-witfilms

Wij ontwikkelen zwart-witfilms met de hand. Dat is echt vakwerk: alleen door de juiste chemie, de juiste ontwikkeltijd te gebruiken en door zorgvuldig te werk te gaan kun je een goed resultaat behalen. Jouw zwart-witfilms worden zeer nauwkeurig ontwikkeld door onze eigen ontwikkelexpert die jarenlange ervaring heeft. Het ontwikkelen gebeurt in een prachtige doka waar we graag een foto van zouden laten zien, ware het niet dat het daar nogal donker is. We gebruiken uitstekende chemie om te zorgen dat de ontwikkeling zo goed mogelijk gebeurt.

Scannen en afdrukken

Je kunt je film alleen laten ontwikkelen, maar we kunnen de films ook inscannen en/of afdrukken. Met een prachtige Noritsu-scanner kunnen we je films digitaliseren op zeer hoge kwaliteit. Deze scanner scant echt op de korrel en het resultaat is dan ook van een hele andere klasse dan een flatbedscanner van een paar honderd euro. Ook kunnen we de foto's afdrukken in uitstekende resolutie op premium fotopapier.

Aangepast ontwikkelen

Met veel zwart-witfilms kun je aangepast belichten en aangepast ontwikkelen. Dat werkt als volgt: je stopt bijvoorbeeld een ISO 400 rolletje in de camera, maar waar je gaat fotograferen is het eigenlijk te donker voor ISO 400. Je zet je camera op ISO 800, waardoor de lichtmeter rekening houdt met een belichting voor ISO 800. Doordat je een ISO 400 film gebruikt, worden al je foto's nu 1 stop te donker. Bij het ontwikkelen kunnen wij de film dan pushen. Wij laten de negatieven dan langer in de ontwikkelaar zitten. Hiermee zorg je dat de foto's toch goed belicht zijn.

Let op het volgende:

 • Push hierbij heb je tijdens het fotograferen 1 of 2 stops onderbelicht. Bij het ontwikkelen ga je de onderbelichte negatieven 'pushen' (langer ontwikkelen) om ze toch goed belicht te krijgen. Hierbij krijgen de foto's een wat hoger contrast. Kies voor de optie +1 of +2.
 • Pull hierbij heb je tijdens het fotograferen 1 of 2 stops overbelicht. Bij het ontwikkelen ga je de overbelichte negatieven 'pullen' (korter ontwikkelen) om ze toch goed belicht te krijgen. Hierbij krijgen de foto's een wat lager contrast. Kies voor de optie -1 of -2.
 • Geldt voor het hele rolletje deze techniek werkt alleen voor het volledige rolletje. Het heeft dus geen zin om de helft van de foto's aangepast te belichten en de andere helft niet: maak dus vanaf de eerste foto de keuze voor het volledige filmrolletje

Aanleveropties

Je kunt je films fysiek in onze winkel afleveren, maar ook naar ons opsturen om te laten ontwikkelen. De kosten zijn hetzelfde, behalve dat we tot €50,- verzendkosten van €4.95 rekenen bij het opsturen.

In de winkel

 • Breng je films langs in onze winkel
 • Voor vrijdag 18:00 afgeleverd in de winkel, betekent dat de films dinsdag vanaf 12:00 klaarliggen . Dit geldt ook voor scans en prints.
 • De negatieven en prints kun je afhalen in de winkel. Als je scans hebt besteld, ontvang je die per mail (via WeTransfer)

Online

 • Kies onderaan de pagina voor het product 'kleinbeeld zwart-witfilm ontwikkelen' of 'rolfilm zwart-witfilm ontwikkelen'
 • Kies of je alleen wil ontwikkelen, of dat je ook scans en/of afdrukken wil. Kies ook of je een push of pullontwikkeling wil of niet
 • Voeg het product toe aan je winkelwagen en reken af
 • Je ontvangt een e-mail met ontwikkelcode(s) die je op elk van de rolletjes moet vermelden
 • Stuur de films met bijbehorende codes op naar onderstaand adres
 • Wanneer de films voor vrijdag 18:00 bij ons binnen zijn, versturen wij dinsdag de negatieven en eventuele prints per post naar jouw adres. Als je scans hebt besteld, ontvang je die per mail (via WeTransfer)

Prijslijst

Kleinbeeld 35mm

per film
Alleen ontwikkelen € 9,95
Toevoegen scans* € 9,95
Toevoegen afdrukken 9 x 13 € 9,95
Aangepaste ontwikkeling (per stop) € 1,-

Rolfilm

per film
Alleen ontwikkelen € 11,95
Toevoegen scans* € 9,95
Toevoegen afdrukken 13-lijn € 9,95
Aangepaste ontwikkeling (per stop) € 1,-

*Scans worden verstuurd via WeTransfer®

De levertijd voor het ontwikkelen is vrijdag voor 18:00 ontvangen, dinsdag gereed.

De films kun je opsturen naar de winkel. Als ze ontwikkeld zijn sturen wij ze retour als brievenbuspakje met track en trace code.

Foto Verweij Nijmegen
Ontwikkelservice
Plein 1944 nr.145
6511 JH Nijmegen