Waarom een allround lens perfect is voor op vakantie

Vakantie is voor veel mensen hét moment om foto’s te maken. Iedereen wil zijn of vakantiemomenten vastleggen. Je wilt natuurlijk niet een hele koffer met lenzen meenemen, dus wat is dan de beste lens om mee te nemen?

De allround lens

Als je op vakantie gaat heb je vaak al zat spullen die je mee gaat nemen, je wil dan niet ook nog ruimte kwijt zijn aan 3 prime lenzen en een kit lens. Daarom is de allround lens de perfecte lens voor op vakantie. Neem als voorbeeld de 24-200mm f/4.0 van Nikon of de 24-240mm f/3.5-6.3 van Sony. Allround lenzen zijn in dit geval dus lenzen met een heel wijd zoombereik, van ongeveer 24mm (wijd) tot rond de 200 (tele).

Zoombereik

Met een zoombereik van 24-200mm kan je in alle situaties op vakantie wel uit de voeten. Wil je een groepsfoto maken of een mooie landschapsfoto? Dan is 24mm zeker wijd genoeg. Wil je wat meer ingezoomd foto’s maken van bijvoorbeeld de pittoreske straatjes in het stadje waar je verblijft? Dan kan je met 50mm prima uit de voeten. Wil je toch je onderwerp wat dichterbij halen en bijvoorbeeld die ene bijzondere vogel in de boom vastleggen of de unieke top van de kerk? Dan kun je de lens op 200mm gebruiken.

50mm straatfoto in stadDeze foto is gemaakt op 50mm.
24mm straatfoto in stadDeze foto is gemaakt op 24mm.
200mm foto van kerktorenDeze foto is gemaakt op 200mm.
Meer-in-één

Het voordeel van deze allround lenzen is dat deze meerdere lenzen kunnen vervangen. In plaats van bijvoorbeeld een 28-70mm kitlens en dan nog een 70-200mm lens of 3 primelenzen hoef je alleen een allround lens mee te nemen. Een 70-200mm lens kan al gauw even groot of groter zijn dan de allround lens en dan heb je dus nog niet eens het hele bereik van de allround lens. Hierbij komt dus ook kijken dat je maar één lens hoeft mee te nemen. Als je een dagje op pad gaat of een lange wandeling gaat maken hoef je dus niet meerdere lenzen mee te sjouwen en steeds te wisselen van lens.

allround lens naast andere lenzenHier is het verschil te zien tussen de allround lens links en rechts een alternatief: de 24-70mm met de 70-200mm lens.
Prijs

Afhankelijk van de lichtsterkte van de lens (hoe lager het diafragma, hoe duurder) kan je al een allround lens voor rond de €700 vinden. Terwijl een 70-200mm lens al snel rond de €1200-2000 kost en dan heb je dus alleen maar een telelens.

wijde landschapsfoto waalkadeEen wijde landschapsfoto op 24mm gemaakt.

Conclusie

Een allround lens is perfect om mee te nemen op vakantie want:

  • Je kan dankzij het brede zoombereik in alle situaties uit de voeten.
  • Het kan meerdere lenzen vervangen waardoor je maar één lens mee hoeft te nemen.
  • Het is vaak compacter dan telelenzen
  • Het is een budgetvriendelijker alternatief voor een set met meerdere lenzen.

Heb je nog vragen of wil je zelf een allround lens testen kom dan langs in onze winkel!