Natuurlijk, je camera is je beste vriend. Maar je statief is een goede tweede! Je kunt als fotograaf enorme sprongen maken door een statief te gebruiken. Hier zijn de vijf belangrijkste redenen op een rij:

1 Betere foto’s bij weinig licht

Dit is de meest voor de hand liggende reden, maar daarom niet minder waar. Als je binnen fotografeert of op donkere momenten, is het lastig om je foto’s licht genoeg te krijgen. Je kunt je ISO verhogen, maar dan krijg je ook meer ruis in je foto. En als je je sluitertijd langer maakt, krijg je bewogen foto’s. Zet je camera op je statief en je kunt je sluitertijden zo lang maken als je wilt - zonder dat je foto’s bewogen zijn. Dit geldt natuurlijk niet voor bewegende onderwerpen.

2 Creatief gebruik lange sluitertijden

Je kunt lange sluitertijden ook creatief gebruiken: je kunt bijvoorbeeld lampen van auto’s als een streep door het beeld laten lopen door sluitertijden van meerdere seconden te gebruiken. Ook overdag kun je leuke dingen doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van wolken of water met bewegingsonscherpte? Tip: hier heb je wel een grijsfilter voor nodig (zie de foto hieronder)

3 Extra mogelijkheden voor macro

Als je met een macrolens fotografeert is je scherptevlak soms maar enkele millimeters diep. Bij een sprinkhaan is het oogje dan scherp, maar zijn de poten alweer onscherp. Of zoals bij de foto hieronder is de stamper van de bloem scherp en het blad onscherp. De trilling van je handen kan genoeg zijn om de foto op de verkeerde plek scherp te krijgen. Als je vanaf een statief fotografeert, krijg je je macrofoto’s op de juiste plek scherp én onbewogen. 

4 Rustiger nadenken over je compositie

Het gebruik van een statief kost tijd en moeite: je moet het steeds opzetten en je camera erop plaatsen. Dat betekent ook dat je automatisch meer nadenkt over je compositie. In de tijd dat je uit de hand al tien foto’s gemaakt had, ben je nu aan het nadenken over die ene plaat. En geloof me: daar wordt die plaat een stuk beter van!

5 Kans om te experimenteren

Wil je voor dit landschap een kleine of een grote scherptediepte? En moet de foto iets lichter of iets donkerder? Als je hiermee wilt experimenteren, is een statief uitermate handig. Je compositie blijft namelijk exact hetzelfde. Ben je aan het experimenteren met je belichting? Dan is dat het enige dat verandert. En dat vergelijkt een stuk beter.

Lees ook: Een statief kopen - waar moet ik op letten?