Bij nieuwe camera’s zijn we geneigd vooral te kijken naar specificaties zoals de beeldkwaliteit, de video-opties en de autofocussnelheid. En dan vallen andere nieuwe functies niet meer op. Hier zijn drie nieuwe instellingen op Panasonic camera’s die je waarschijnlijk nog niet kende!

1 Save LVF modus

De nieuwste Lumixmodellen zoals de GH5, de G9 en de GX9 hebben een handige optie ingebouwd om batterij te besparen: de save LVF-modus. Wanneer je de camera van je oog afhaalt, gaat de camera automatisch in een stand-by modus. Raak je de ontspanknop licht aan, dan gaat de camera weer aan.

Stel het als volgt in:

  • Ga naar het menu en kies links in de balk voor het moersleutelicoontje (zonder de C)
  • Kies hier de optie besparing (economy)
  • Kies Batt. Besparende LVF-Opn. (Power Save LVF Shooting)
  • Zet de Tijd (Time) op 1 SEC en Scherm (Display) op Live View

Nu gaat de camera binnen 1 seconde op batterijbesparing nadat je de camera van het oog haalt. Je kunt er ook voor kiezen dat dit na 2, 3, 5 of 10 seconden gebeurt of dat het überhaupt niet gebeurt.

2 Automarking

De nieuwste Lumix-modellen kunnen in de 4Kf-foto modus zeker 30 beelden per seconde vastleggen. Dat is natuurlijk prachtig, maar betekent ook dat je uit al die foto’s de beste moet kiezen. Daar helpt automarking: deze optie scant de beelden razendsnel en selecteert alle beelden die echt van elkaar verschillen. Zo hoef je nog maar uit enkele beelden te kiezen, in plaats van allemaal.

3 Live View Boost

Als je in hele donkere situaties werkt, kun je niet altijd goed zien wat je fotografeert - bijvoorbeeld als je met studiolampen werkt. Met de optie Live View Boost, zet je je live view een heel stuk helderder. Zo kun je goed zien hoe je je compositie moet instellen of kun je nauwkeuriger handmatig scherpstellen. Dit heeft geen invloed op de belichting van de uiteindelijke foto.