Fullframe sensor vs. Aps-c sensor

Wat betekent fullframe?

Fullframe duidt op het formaat van je sensor, deze is bij een fullframe camera 36x24 millimeter. Dit is de grote van een negatief zoals je die misschien kent van de analoge camera’s van vroeger.
In een APS-C zit een sensor die ongeveer 1.5 keer zo klein is, dit getal noemen we de cropfactor.

De voordelen

1. Hoe groter de sensor, hoe groter elke pixel zal zijn voor een sensor met een bepaalde hoeveelheid megapixels. Beschouw een pixel als een tweedimensionaal beeldelement of beeldopnamepunt. Grotere pixels kunnen meer kleurinformatie vastleggen en ook binnenkomend licht met grotere efficiëntie en minder ruis vastleggen dan kleinere pixels. Dit is de belangrijkste reden waarom fullframe sensoren betere prestaties kunnen leveren bij hogere ISO-instellingen dan APS-C sensoren. Ze kunnen ook een groter dynamisch bereik vastleggen en fijnere kleurvariaties binnen een bepaalde tint onderscheiden. Al deze kenmerken verbeteren de nauwkeurigheid, het realisme en de levendigheid van het vastgelegde beeld.

sensorvergelijking fullframe vs aps-c

2. Fullframe sensoren kunnen ook worden geconfigureerd om meer megapixels en een grotere resolutie te bieden dan kleinere sensoren. Dit verbetert het vermogen van de sensor om fijne details vast te leggen. Door het aantal pixels op een fullframe sensor te vergroten, wordt elke afzonderlijke pixel wel kleiner. Maar deze pixels zijn nog steeds groot genoeg om de voordelen van hoge beeldkwaliteit, uitgebreid dynamisch bereik, enz. te behouden. De fabrikant bepaalt de precieze balans tussen hoge ISO-prestaties en hoge resolutie grotendeels op basis van de behoeften van eindgebruikers.

Een voorbeeld: de Sony Alpha a7S III, die een fullframe 12,1 MP sensor heeft en een top ISO van 409600, is vooral gericht op fotograferen en video-opnames bij weinig licht. Ondertussen heeft de Sony Alpha a7R IV een ultrahoge resolutie, fullframe 62,5 MP en een top ISO van "slechts" 102400. Dit betekent dat de a7S III beter presteert bij weinig licht. Omdat de pixels groter zijn en meer licht vangen en minder last hebben van ruis wanneer je een hogere ISO gebruikt. Nadeel is wel dat je minder detail hebt omdat je dus minder pixels hebt.

vergelijk op hoge ISOBovenstaande foto's zijn gemaakt met een Sony A7C met een fullframe sensor. Ondanks de ISO-waarde van 25600 heb je nog steeds een foto met veel details en een fijne korrel. Met een aps-c sensor verlies je sneller details bij hoge ISO-waardes en krijg je niet zo'n fijne korrel.

3. Fullframe camera's hebben lenzen met een langere brandpuntsafstand nodig om het grotere formaat van 36x24 millimeter te dekken, in vergelijking met camera's met een kleinere sensor. Als gevolg daarvan bieden fullframe lenzen met een gelijkwaardige dekking een nauwere scherptediepte bij elk willekeurig diafragma, zolang de beelden die worden vergeleken hetzelfde gezichtsveld(kader) hebben. Deze kleinere scherptediepte is vooral merkbaar bij diafragma's van f/2.8 en groter, en maakt het gemakkelijker om aangenamer resultaat te bereiken in portretten of scènes waarbij het scherp weergegeven hoofdonderwerp van de zachte achtergrond of voorgrond "springt".

fullframe sensor vergeleken met een aps-cIn de foto’s hierboven is het verschil goed te zien, de foto met de 50mm op full-frame geeft een veel zachtere onscherpte en een prettiger verloop van scherp naar onscherp. De 35mm (eqv. 50mm op fullframe) op de APS-C camera geeft minder onscherpte en verloopt abrupter van scherp naar onscherp.

4. Omdat fullframe sensoren meer informatie vastleggen op elk pixelpunt, leveren ze enorme RAW-beeldbestanden die kunnen worden afgedrukt of digitaal geprojecteerd in grote tentoonstellings- en galerijformaten zoals 100 x 150 cm zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit en detail , zelfs als ze van dichtbij worden bekeken.

Conclusie

Er zijn dus veel voordelen aan een fullframe camera, vooral als je graag portretten of landschappen maakt kan een fullframe camera een hele nieuwe dimensie aan je foto’s geven.
Ook voor galerij werk en prints zijn deze camera's uitermate geschikt.

Een paar fullframe camera’s die populair zijn:
– Sony A7 Mark III +FE 28-75mm f3.6-5.6 OSS
– Canon EOS R + RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM
– Nikon Z6 II + 24-70mm f/4.0 S