Camera advies

De beste camera bestaat niet, maar de camera die het beste bij jou past wel. En als je die vindt, is de kans groot dat je met meer plezier gaat fotograferen en dat je sneller beter wordt! In deze blog helpen we je op weg.

Tip: wist je dat wij een online camera adviesmodule hebben? Vul een vragenlijst van 10 minuten in en krijg binnen 2 werkdagen persoonlijk & gratis advies van één van onze camera-experts. Meer informatie >>>

 

Soorten camera’s

Je hebt grofweg drie soorten camera’s: systeemcamera’s, spiegelreflexcamera’s en compactcamera’s. Bij compactcamera’s kun je nog onderscheid maken tussen bridgecamera’s, point-and-shootcamera’s en premium compactcamera’s. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen?

Systeemcamera’s

Ook wel mirrorless camera’s genoemd. De camera’s hebben een grote sensor en verwisselbare lenzen. Je kunt beginnen met een standaardlens en je houdt dan nog genoeg opties open. Zo kun je na een jaar een telelens of een macrolens aanschaffen, maar ook een groothoeklens of een portretlens. De camera’s hebben de hoge beeldkwaliteit van een spiegelreflex, maar zijn compacter gebouwd.

In de meeste gevallen hebben systeemcamera’s een zoeker, maar niet altijd. Als ze een zoeker hebben, is deze elektronisch. Het voordeel is dat je het effect van je instellingen in real-life ziet. Als je je foto donkerder maakt, wordt je zoeker ook donkerder (je kunt dit effect ook uitzetten). Het is hierdoor makkelijker dan bij een spiegelreflex om je foto perfect te belichten.

Bekijk onze systeemcamera's >>>

 

Spiegelreflexcamera’s

Ook wel DSLR (digital single lens reflex) camera’s genoemd. Dit zijn de voorlopers van de systeemcamera’s. Ze hebben een uitstekende reputatie, verwisselbare lenzen en een hoge beeldkwaliteit. De zoeker is optisch: je bekijkt het beeld door een reeks spiegels en/of prisma’s en ziet het beeld dus hoe je ogen het zien. De accu gaat hierdoor langer mee. Maar als je een foto een klein beetje wil overbelichten of onderbelichten, zul je na iedere foto even moeten terugkijken om te zien of je instellingen goed gekozen zijn.

De systeemcamera geldt als de moderne variant van de spiegelreflexcamera’s. We zien dat de cameramerken voornamelijk investeren in systeemcamera’s. De meeste nieuwe ontwikkelingen zullen dus op dat vlak komen. Het grote voordeel van een spiegelreflexcamera is dat er al meer lenzen voor beschikbaar zijn. Zeker bij onze tweedehandscamera’s kun je voor een hele lage prijs een prachtige set kopen.

Bekijk onze spiegelreflexcamera's >>>

 

Compactcamera’s

We noemen alle camera’s waarbij je de lens niet kunt verwisselen compactcamera’s. En je hebt ze in vele soorten en maten: met grote beeldsensoren, of enorme zoomlenzen. Een belangrijk verschil is dat je bij een systeemcamera of spiegelreflexcamera meerdere lenzen kunt kopen. Je kunt dan ineens een heel nieuw genre erbij pakken. Als je een compactcamera koopt die niet geschikt is voor het maken van safari-foto’s, dan kun je er nooit een lens bij kopen om dat wel te kunnen. Je koopt dus in één keer een camera en kunt daar achteraf minder aan wijzigen.

Het voordeel is dat compactcamera’s heel compact zijn (it’s in the name) voor wat ze kunnen. Je kunt een extreem zoombereik krijgen in een behapbare body of een perfecte camera vinden die je altijd mee kunt nemen.

Bekijk onze compactcamera's >>>

 

Compactcamera vs smartphone

We krijgen vaak de vraag of een compactcamera nog wel zin heeft ten opzichte van een smartphone. En toegegeven: een compactcamera van €150,- heeft het moeilijk tegen een smartphone van €800,-. Maar de premiumcompactcamera’s hebben zeker een meerwaarde: dit zijn compactcamera’s die echt ergens in gespecialiseerd zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld heel ver inzoomen of hele goede foto’s maken bij weinig licht. Daar kan een smartphone niet tegenop!

Een smartphone kan niet op tegen de 30x optische zoom van deze camera

 

Let op: smartphones lijken soms beter dan ze zijn. Dat komt door de volgende twee punten:

  • Prachtig scherm: het display van een smartphone is zo mooi, dat alles er mooi uitziet. Als je een foto van je camera wil vergelijken met de foto van je smartphone, bekijk de beide foto’s dan op hetzelfde scherm
  • Nabewerking: je smartphone bewerkt je foto’s vaak vooraf agressiever na dan je camera. Als je dit mooi vindt, zoek dan de camera-instelling op voor een meer verzadigd kleurprofiel. De meeste camera’s kunnen ook foto’s met extra felle kleuren maken, maar staan standaard op een meer natuurlijke instelling

 

Beginnerscamera’s en professionele camera’s

Als beginner in de fotografie kun je kiezen voor een compactcamera, maar je kunt ook prima starten met een systeemcamera of een spiegelreflexcamera. Daarmee heb je vaak wat meer doorgroeimogelijkheden. Let er wel op dat de meer geavanceerde systeem- en spiegelreflexcamera’s ook wat ingewikkelder zijn: deze camera’s kunnen meer, maar dan moet je wel weten hoe dat werkt. Als je van jezelf weet dat je een beetje een digibeet bent, kies dan geen camera met duizend-en-een-instelmogelijkheden.

We zien dat professionals van oudsher kozen voor spiegelreflexcamera’s, maar dat de afgelopen jaren een groot deel van de professionele fotografen is overgestapt naar systeemcamera’s.

 

Megapixels

Hoe belangrijk zijn megapixels? Dit wordt vaak overschat: de grootte van je sensor is veel belangrijker. Daarover zometeen meer. De hoeveelheid megapixels geeft puur aan uit hoeveel beeldpunten een foto bestaat. Als je foto meer beeldpunten heeft, kun je de foto groter bekijken of afdrukken voordat het pixelig wordt. Ook kun je makkelijker een uitsnede van een foto maken als je meer megapixels hebt.

Als je je foto’s alleen op een beeldscherm bekijkt, maken megapixels weinig uit: de meeste monitors zijn 1920x1080p, wat neerkomt op 2 megapixels. En een moderne, high-end 4K-monitor komt tot 8 megapixels. Je kunt op het moment nauwelijks een nieuwe camera kopen met minder dan 16 megapixels, dus voor beeldschermen hoef je je geen zorgen te maken.

Als je gaat printen kun je met 16 megapixels nog een 30x40cm foto printen op optimale kwaliteit. Ga je groter printen dan dat formaat, zal het beeld minder scherp worden. Het hangt er vanaf aan wie je het vraagt en hoe kritisch je bent waar je uiteindelijk de grens legt. Bij onze wanddecoratie fotoservice kiezen er regelmatig mensen voor om een 16 megapixel foto op 50x75cm te printen.

 

Sensorformaat

De sensor is het kloppend hart van je camera: het licht valt door de lens op de sensor en die vertaalt het in een digitaal beeld. Maar waarom is de grootte van je sensor belangrijk?

sensorformaat

Even kort door de bocht: stel je hebt een grote en een kleine sensor. En beide sensoren hebben 20 megapixels. Op de grote sensor zijn de losse pixels groter dan op de kleine sensor. Net als wanneer je Frankrijk en Nederland op zou delen in twintig even grote stukken land: omdat Frankrijk groter is, zijn de stukken land ook groter. En grotere pixels vangen meer licht op en geven een nauwkeuriger beeld weer dan kleine pixels.

 

Voordelen van een grote sensor

Een grotere sensor zorgt dus voor een hogere beeldkwaliteit, maar er zijn nog twee belangrijke voordelen:

  • Hoge ISO-waarden: door je ISO te verhogen, verhoog je de lichtgevoeligheid van de sensor en kun je betere foto’s maken in het donker. Het nadeel is dat een hoge ISO zorgt voor meer ruis: je krijgt een korrelige foto. Een grotere sensor heeft hier minder last van: hoe groter je sensor, hoe minder ruis bij hoge ISO-waarden
  • Onscherpe achtergrond: Het is met een grotere sensor makkelijker om een foto te maken met een onscherpe achtergrond. Je scherptediepte is wat kleiner. Het kan hierdoor wel lastiger zijn om foto’s te maken die van voor tot achter scherp zijn

 

Nadelen van een grote sensoren

  • De camera’s en de lenzen zijn duurder dan bij camera’s met kleinere sensoren
  • De camera’s en vooral de lenzen zijn fors groter dan bij camera’s met kleinere sensoren
  • Door de cropfactor kun je minder ver inzoomen dan met camea’s met een kleinere sensoren

 

Wat is de cropfactor?

Een lens heeft een ander effect op een grote sensor dan op een kleine sensor. Stel je hebt een 50mm lens, dan krijg je een bepaald beeld met een grote sensor. Maar als je dezelfde foto maakt met een camera kleinere sensor, maak je eigenlijk een uitsnede uit het beeld. Je mist eigenlijk de randen van het beeld. Als je met de camera met de grotere sensor hetzelfde beeld wil als met de camera met de kleine sensor, dan zul je een lens met een hogere brandpuntsafstand moeten gebruiken. Het kan dan goed zijn dat 75mm op de grote sensor hetzelfde beeld geeft als 50mm op de kleine sensor.

cropfactor

Dit is de reden dat een standaardlens niet voor iedere camera hetzelfde is. Bij de ene camera koop je een 12-35mm, bij de andere een 16-55mm en bij weer een andere een 24-70mm. En de beeldhoek is van alledrie gelijk! Bedenk dan eens wat er gebeurt als je een 600mm op een camera met een kleine sensor zet: dan heb je ineens de beeldhoek van een 900mm!

Let op: andersom gaat dit niet op. Er zijn mensen denken dat je met een kleine sensor geen ultra-groothoekfoto’s kunt maken. Dat is gelukkig niet waar: de fabrikanten van camera’s met kleine sensoren maken speciale lenzen om dit toch mogelijk te maken. In plaats van een 15mm, maken ze dan een 10mm.

Lenzen die geschikt zijn voor een grotere sensor kun je (mits de mount hetzelfde is of via een adapter) gebruiken op een camera met een kleinere sensor. Andersom werkt dat niet.

 

Wat zijn de meest voorkomende sensorformaten?

Hieronder zetten we de meest voorkomende sensorformaten op een rij. Fullframe wordt aangehouden als nulpunt. Dit is hetzelfde formaat als wat vroeger kleinbeeld of 35mm was. Bij een sensor kleiner dan fullframe, kun je met een cropfactor omrekenen wat de equivalente brandpuntsafstand is. Als de cropfactor 1.5x is, doe je simpelweg de brandpuntsafstand keer 1.5. Een 16-55mm lens is dan dus een 24-82.5mm.

  • Fullframe (Sony, Nikon, Canon, Panasonic en Sigma) | Cropfactor 1x
  • APS-C (Sony, Nikon en Fujifilm) | Cropfactor 1.5x
  • APS-C (Canon) | Cropfactor 1.6x
  • Micro Four Thirds (Olympus en Panasonic) | 2x
  • 1 inch (Nikon 1 en premium compactcamera’s) | 2.7x
  • 1 / 2.3 inch (compactcamera’s) | 5.6x

 

Behuizing

Zoeker

De zoeker is een soort kijkgaatje boven je scherm. Je kunt de camera tegen je oog zetten en door de zoeker kijken. Veel fotografen vinden het prettig omdat je zo rustiger je compositie kunt bepalen en omdat je stabieler staat. Wanneer het zonnig is, kun je bijna niet zonder: je kunt dan nauwelijks op je scherm kijken. En als je al kunt zien wat je gefotografeerd hebt, heb je geen idee wat je belichting was.

zoeker

Zoals eerder genoemd is dit het punt waar de elektronische zoeker om de hoek komt kijken: je kunt niet alleen vooraf je belichting zien, maar ook achteraf. Als je een foto terugkijkt in de volle zon, kun je op je scherm niet goed zien of je foto te licht of te donker was. Met een elektronische zoeker kun je in de zoeker je foto’s terugkijken.

 

Scherm

Bij sommige camera’s kun je het scherm kantelen of volledig uitklappen. Hierdoor is het makkelijker om foto’s en video’s vanuit een laag of hoog standpunt te maken. Een uitklapbaar schermpje kun je ook zo richten dat je jezelf ziet. Ideaal voor het maken van vlogs of selfies.

Ook zijn er steeds meer camera’s op de merkt met touchscreen: je kunt dan op je scherm tikken en de camera stelt scherp waar jij tikt. Dat werkt ontzettend snel en intuïtief!

 

Duurzaamheid

Een camera die gemaakt is van kunststof is wat lichter, terwijl een camera met een metalen behuizing degelijker is. Veel luxere camera’s hebben een magnesium-alloy behuizing: dit is een relatief licht maar oerdegelijk materiaal.

Let ook op of de camera stof- en spatwaterdicht is. Dit zien we vaak pas bij modellen van boven de €1000,- en het kan een enorme meerwaarde zijn. Je hoeft dan minder bang te zijn voor zand en vocht en kunt zelfs in de regen fotograferen! Let wel op dat niet alleen je body, maar ook je lens spatwaterdicht moet zijn, anders komt het vocht alsnog via de lens je camera in! Ook betekent spatwaterdicht alleen dat de camera bestand is tegen spatwater zoals regen: als je de camera onder water houdt, komt er druk van het water bij en kan het vocht alsnog in je camera komen. Een spatwaterdichte camera is dus niet hetzelfde als een waterdichte camera.

 

Waar kun je nog meer op letten?

  • Autofocus: hoe snel stelt de camera scherp? Veel nieuwe camera’s zijn ook uitgerust met gezichtsdetectie autofocus: de camera kan dan razendsnel op gezichten of zelfs ogen scherpstellen
  • Beeldstabilisatie: goede stabilisatie is een must voor video, maar ook fotografen worden er erg blij van. Je kunt langere sluitertijden uit de hand gebruiken en daardoor heb je minder hoge ISO-waardes nodig
  • Wi-Fi en Bluetooth: hierdoor kun je je foto’s draadloos overdragen naar je telefoon of tablet. Ideaal om ze snel te kunnen delen. Je hoeft ze dan niet eerst op je computer te zetten
  • Video: alle fotocamera’s kunnen tegenwoordig filmen. De ene is goed genoeg voor een leuk filmpje en de andere is een heuse alleskunner die professionele video’s kan maken
  • Beschikbare lenzen: als je een systeemcamera of spiegelreflexcamera koopt, dan is het slim om te kijken hoeveel lenzen er zijn. Voor de ene camera kun je kiezen uit meer dan 100 lenzen en voor de andere uit minder dan 10. Als je ambities hebt om een mooi lenzenassortiment op te bouwen, is het slim om hiernaar te kijken

 

Conclusie

Als je deze blog hebt gelezen, heb je een goed beeld van waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe camera. Goed weten wat je wil en wat je belangrijk vindt is stap 1. De volgende stap is om daar de perfecte camera bij te zoeken. Kom je daar niet uit? Dan helpen we je graag!

Online camera adviesmodule | Gratis advies op afstand

Je kunt altijd langskomen in onze winkel en ter plekke advies krijgen en de camera’s uitproberen. Maar we helpen je ook online verder: wij hebben een online camera adviesmodule waar je advies krijgt van echte mensen. Het werkt heel simpel: wij hebben een uitgebreide vragenlijst opgesteld. Ga er even goed voor zitten en vul deze in. Dat kost je ongeveer tien minuten.

De antwoorden komen bij ons binnen en één van onze experts gaat ernaar kijken. Soms stellen we nog wat aanvullende vragen om een beter beeld te krijgen van jouw situatie. Vervolgens geven we advies op maat: we geven aan welke camera’s volgens ons geschikt zijn voor jou. Ben je het er niet mee eens, of heb je vragen? Dan kun je die altijd stellen. Onze ervaring is dat als je écht wil weten welke camera voor jou geschikt is, dat we er samen altijd achterkomen!

Probeer het uit >>>