Keuzehulp verrekijkers

Wij helpen je graag op weg in je zoektocht naar de perfecte verrekijker. Maar voordat we je willen vertellen over dakkant- en porrokijkers, het schemergetal en de schijnbare beeldhoek, willen we in deze blog ingaan op de basis van verrekijkers. In het vervolg gaan we wel in op de hierboven genoemde termen (en meer).

Als we het hebben over de basis van verrekijkers, hebben we het over drie elementen: de vergroting, de hoeveelheid licht en het formaat. Deze drie hangen nauw met elkaar samen.


Vergroting

Dit geeft aan hoe sterk de kijker het beeld vergroot. Dit wordt aangegeven als bijvoorbeeld 7x, 8x, 10x of 12x

Licht

Dit geeft aan wat de diameter is van de frontlens van de kijker en dus hoeveel licht de kijker binnenvalt. Dit wordt aangegeven in het tweede getal, bijvoorbeeld 25, 32 of 42

Formaat

Simpelweg hoe groot de kijker is. Vergeet daar zeker niet naar te kijken. En denk hierbij ook aan het gewicht


Vergroting, licht en formaat

Een 8x42 kijker heeft dus een vergroting van 8x en een lichtopbrengst van 42. Deze drie punten kun je niet los van elkaar zien: als je een kijker wil met een enorme vergroting en een hoge lichtopbrengst, zal dit automatisch betekenen dat de kijker erg groot wordt. En wanneer je een kijker wil die compact is, beperk je dus of je vergroting, of je lichtopbrengst of beiden. Een 15x70 kijker die in je binnenzak past bestaat simpelweg niet.

Vergroting

Welke vergroting kun je voor welk doel gebruiken?

  • 7x of lager: dit wordt veel gebruikt op schepen: als je een te hoge vergroting op een schip gaat gebruiken, krijg je veel last van het schommelen van het schip. 7 of lager is dus handig als je geen al te grote vergroting nodig hebt. Ook kun je langer kijken zonder dat het vervelend wordt. Dat is handig bij theater of sportwedstrijden. Doordat de vergroting niet te sterk is, blijf je nog genoeg van het beeld zien.
  • 8x tot 10x: verreweg de meeste kijkers die we verkopen, hebben een vergroting van 8x of 10x. Het is ideaal voor vogels en andere dieren, maar je kunt het ook al gebruiken voor bijvoorbeeld op safari.
  • 12x of hoger: dit wordt al snel extremer. Wanneer je met zo’n vergroting probeert een vogel tegen een blauwe lucht te zoeken, levert dit al snel veel frustratie op. Maar op safari zijn deze kijkers al een stuk meer in hun element. Ook worden ze gebruikt bij de jacht, voor het spotten van vliegtuigen, voor het kijken naar sterren en planeten of in andere situaties waar een zo groot mogelijke vergroting wenselijk is

Boven is de lichtbundel kleiner dan de pupil en dat kijkt erg onprettig. Onder is de bundel groter dan de pupil en dat kijkt fijner.

Hoeveel licht heb ik nodig?
Dit hangt volledig af van waar je de kijker voor gaat gebruiken. En dan vooral wanneer: midden op de dag is het minder belangrijk dat je kijker lichtsterk is dan in de schemering. Als we kijken naar de lichtsterkte van de verrekijker, praten we over de uittredepupil: er valt een bundel licht door de verrekijker op je oog. En als die bundel smaller is dan je pupil, kijkt dat erg onprettig. Je wil dus dat de bundel breed genoeg is om prettig te kunnen kijken.

Tot zover is het niet zo ingewikkeld, maar het lastige is dat je pupil niet altijd even groot is. Als het donkerder is, dan wordt je pupil groter en moet de bundel licht dus ook groter zijn om de hele pupil nog te kunnen bedekken. De grootte van je pupillen loopt van 2mm als er veel licht is tot 7mm in het donker. Bij verrekijkers kunnen we eenvoudig berekenen hoe breed de lichtbundel is als we de vergroting en de diameter van de frontlens weten: deel de diameter van de frontlens door de vergroting. Of eenvoudiger: deel het tweede getal door het eerste getal. Bij een 8x42 kijker doe je dus 42 / 8 = 5.25. De uittredepupil is dan 5.25mm. Deze kijker kun je dus nog goed gebruiken als het wat donkerder wordt, maar het is geen echte nachtkijker. Als we nu een 10x42 pakken, is de uittredepupil 42 / 10 = 4.2. Zo zie je dus dat als je de vergroting laat toenemen, de lichtsterkte afneemt. Je lichtsterkte neemt ook af als de diameter van de frontlens kleiner wordt: neem een 10x25 kijker: je uittredepupil is dan 2.5mm. Dat is echt alleen geschikt voor gebruik op klaarlichte dag.

Conclusie
Nu heb je kennisgemaakt met de basis van verrekijkers. Je snapt wat het verschil is tussen een 8x25 en een 10x42 kijker. Maar grote kans dat je nog niet snapt waarom de ene 10x42 kijker €200,- kost en de andere €800,-. Daar gaan we op in bij het vervolg!

Wij adviseren je graag over verrekijkers. In de winkel hebben we een ruim assortiment kijkers liggen die je kunt uitproberen. Maar ook online staan we voor je klaar!

Bekijk al onze verrekijkers >>>