De Olympus 300mm f/4.0 IS Pro is een van de meest extreme lenzen voor het Micro Four Thirds systeem. Omgerekend naar fullframe heb je een brandpuntsafstand van 600mm, zonder dat je kunt in- of uitzoomen. Ik kreeg de gelegenheid om de lens uit te testen op een roadtrip in het westen van de Verenigde Staten. In deze blog laat ik zien dat je met deze lens nog veel meer kunt dan alleen wildlife fotograferen.

Wat kun je allemaal met 600mm equivalent?

Met zo'n enorme telelens kun je natuurlijk geweldige foto's maken van vogels en andere dieren in het wild. Dus als je een safari gepland hebt is zo'n bereik fantastisch. Het is een flinke lens, maar als je hem vergelijkt met vergelijkbare objectieven van fullframe camera's valt het reuze mee. Mede dankzij de beeldstabilisatie kun je hiermee gewoon uit de hand fotograferen! En dat maakte dat ik de lens voor meer kon gebruiken dan wildlife alleen: als je een vogel fotografeert is het geen enkel probleem om met een monopod of een statief te werken, maar als je straatfoto's maakt, ziet dat er wat gek uit. Ja, je leest het goed, straatfoto's. Dat is dat ene genre waarvan altijd gezegd wordt dat je met objectieven tussen groothoek en standaard moet werken. Maar goed, ik was op vakantie en ik moest helemaal niets, dus ik heb de lens erop geschroefd en ben steden als San Francisco en Los Angeles ingelopen met een 300mm lens.

I'm a creep, I'm a weirdo

Straatfotografie met een telelens is ontzettend leuk, maar let op dat je niet overkomt als een gluurder met een telelens. Fotografeer met een open houding en maak geen foto's waarvan je niet zou willen dat iemand die van jou zou maken. Dan is het tijd om te genieten: je krijgt een heel bijzonder beeld met een 600mm equivalent: de enorme compressie geeft een dramatisch effect en je krijgt een mooie scherptediepte.

olympus 300mm f/4.0

1/800 | f/4.5 | ISO 200

Bij de foto hierboven zie je het effect van de compressie. De lantaarnpaal staat al snel 50 meter achter de voorste man. Ook de auto's zijn nog ver van de man vandaan, maar door het enorme inzoomen lijkt de auto heel dichtbij te komen en krijg je een dramatisch effect.

olympus 300mm f/4.0

1/1600 | f/4.5 | ISO 200

Ook hier lijkt de achtergrond erg dichtbij, waardoor je een haast beklemmend effect krijgt.

1/2000 | f/4.0 | ISO 200

De Golden Gate Bridge is natuurlijk geen kleine brug. Maar door de compressie lijkt de brug in dit beeld veel groter ten opzichte van de roeier dan wanneer je met een groothoeklens op 5 meter van de roeier zou gaan staan (ook had je daarvoor een boot nodig gehad).

Conclusie

Met een telelens kun je meer dan alleen dieren fotograferen. Een genre als straatfotografie, dat helemaal niet bekend staan als een genre voor telelenzen, kan dus wel gewoon. Het effect is totaal anders dan met een groothoeklens, dus ik raad zeker aan om hier mee te experimenteren. Uiteraard heb ik met deze lens ook foto's gemaakt van dieren. Die kun je hieronder in de gallerij zien. Ook heb ik daar nog een landschapsfoto: van iets enorms als de Grand Canyon kun je met een telelens heel erg focussen op kleine details in een landschap.