“Als kiekjes de magnetronmaaltijden van de fotografie zijn, gaan wij jou leren koken!”

Er worden jaarlijks ruim 1.4 biljoen foto’s gemaakt wereldwijd. Smartphones en digitale camera’s maken het mogelijk om altijd en overal te fotograferen. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar dat we meer foto’s maken, betekent niet dat we ook betere foto’s maken. Ook zegt het aantal foto’s dat we maken niets over het plezier waarmee we fotograferen. Terwijl wij als fotoliefhebbers vinden dat het daar eigenlijk om zou moeten gaan. Daarom organiseren wij fotocursussen en workshops waar goede foto’s en plezier bij het fotograferen centraal staan.


Deze foto's zijn stuk voor stuk met tijd en aandacht gemaakt

Van een kiekje tot een goede foto

Kiekjes zijn de magnetronmaaltijden van de fotografie: het is functioneel, maar je kunt er moeilijk van genieten. Een toerist neemt gedachteloos twaalf vergelijkbare foto’s van de Grand Canyon en voegt zelf weinig toe aan de beelden. Zoals iemand die een magnetronmaaltijd opwarmt ook weinig toevoegt aan het eten.

Beter fotograferen begint net als leren koken met tijd en aandacht. Voordat je de Grand Canyon fotografeert, neem je de tijd om rustig te kijken naar wat je ziet. Je loopt wat heen en weer om te zien wat je standpunt voor invloed heeft op het beeld, je kijkt goed naar de vormen en hoe het licht valt. Vervolgens bedenk je wat je wel en niet in beeld wil brengen. Deze manier van werken kun je voor elke vorm van fotografie gebruiken: of je nu een imposant landschap vastlegt of de hond van je buren.


Voorbeeld

De twee foto's hierboven zijn kort na elkaar op dezelfde locatie gemaakt. De linker foto is een ondoordacht kiekje met een saaie compositie en een scheve horizon. Bij de tweede foto is gekozen voor een hele andere compositie waarbij een veel kleiner deel van de Grand Canyon in beeld is gebracht. Ook is de camera anders ingesteld: deze belichting zorgt ervoor dat de kleuren veel beter tot hun recht komen.


Waar kun je op letten tijdens het fotograferen?

Als je met meer tijd en aandacht gaat fotograferen, is het de vraag waar je allemaal op wil letten tijdens het kijken. Je kunt volledig op je gevoel afgaan, maar er zijn ook heel veel methodes en handvatten die je kunnen helpen om beter te fotograferen. Daarbij helpt het om de techniek goed te beheersen zodat je je camera probleemloos instelt. En als je dan foto’s gemaakt hebt, ga er dan over praten met andere fotohobbyisten. Zo kun je ontzettend veel van elkaar leren.

Hoe kan onze fotocursus helpen?

Wij geven een fotocursus om jou beter te leren fotograferen en om te zorgen dat je dit met meer plezier kunt doen. Deze drie punten vormen de fundering van onze cursus:

  • Wij dagen je uit om anders te leren kijken en helpen je op weg met handvatten en gerichte methodes
  • Wij geven heldere uitleg van de techniek en helpen jou om de instellingen op jouw eigen camera aan te passen
  • Tijdens de fotobesprekingen gaan we gezamenlijk in op foto’s die je voor elke les gemaakt hebt

Wil jij ook met meer plezier gaan fotograferen en van een vakantie thuiskomen met goede foto’s in plaats van kiekjes? Schrijf je dan nu in!

Bekijk fotocursus