Fotocursus Compleet | 9 lessen

Praktisch

Net buiten Nijmegen (Wijchen) | Gratis parkeren |Voor alle cameramerken

Focus op:

 • Bestaat uit deel 1, 2 en 3
 • Leren fotograferen van A tot Z
 • De camera leren bedienen
 • Je foto net dat beetje extra geven

Garantie i.v.m. Corona: als de cursus niet door kan gaan, kun je kosteloos deelnemen aan een volgende cursus of je krijgt je geld terug.

Meer informatie >>>


Direct Leverbaar
SKU
FOTOCURCOMP
Vanaf € 275,00

Fotocursus Foto Verweij

Wij bieden een complete fotocursus aan van 9 lessen. Deze bestaat uit 3 modules van elk 3 lessen. Je kunt dus zelf kiezen of je alleen deel 1, deel 2 of deel 3 wil volgen, of je twee delen wil volgen of dat je de complete cursus van 9 lessen wil volgen.

Wil jij echt goede foto's leren maken? Foto's die van A tot Z kloppen? Waarbij niet alleen de compositie en het licht kloppen, maar ook de belichting en de scherpte? En die net dat beetje extra hebben waardoor je er langer naar kunt blijven kijken? Dan is de complete fotocursus van Foto Verweij dé cursus voor jou. In maar liefst 9 lessen leer jij niet alleen je camera kennen en technisch goede foto's maken, maar ook wat het verschil is tussen een sterke en een saaie foto en hoe je jouw foto net dat beetje extra kunt geven.

Flexibel met data
We plannen reeksen in van 9 lessen, maar met zoveel lessen is de kans aanwezig dat je er een keer niet bij kunt zijn. Daar hebben we twee dingen op bedacht:

 • Je mag altijd een les inhalen bij een andere cursus. Dus als je les 5 mist, dan kun je die kosteloos inhalen bij een andere cursus
 • Je mag modules combineren. De cursus bestaat uit Deel 1, Deel 2 en Deel 3. Je bent vrij om hierin te schuiven. Je kunt dus prima nu Deel 1 en 2 volgen en over enkele maanden pas Deel 3. Kies in dit geval bij het bestellen voor 'data in overleg'

3 delen
Onze fotocursus bestaat uit 3 delen. In Deel 1 leren we je fotograferen, in Deel 2 leren we je de camera bedienen en in Deel 3 zetten we de puntjes op de i. Hieronder geven we in detail aan wat je per cursus leert. Helemaal onderaan de pagina vind je meer informatie over de locatie, data en tijden.


Fotocursus deel 1

Wil jij terugkomen van vakantie met foto's waar anderen écht van onder de indruk zijn? Wil je de bijzondere momenten die je meemaakt mooier kunnen vastleggen? Of wil je gewoon van ieder mogelijk onderwerp een goede foto kunnen maken? Dan is dit de fotocursus voor jou. Er worden vandaag de dag meer foto's gemaakt dan ooit, maar het grootste deel hiervan bestaat uit kiekjes. Tijdens deze cursus leren we je het verschil tussen een kiekje en een goede foto en geven we je concrete handvatten om zelf beter te leren fotograferen!

De échte basis

Veel fotocursussen beginnen met de techniek. Een foto die scherp en goed belicht is, is alleen niet per definitie een goede foto. Daarom hebben wij het omgedraaid: we willen je eerst leren fotograferen en daarna pas focussen op de techniek. De échte basis kun je dus niet alleen met een dure camera volgen, maar ook met een compactcamera of zelfs een smartphone.

Wil je alleen beter leren fotograferen, maar hoef je niet zo nodig van de automatische stand af? Dan is dit een uitstekende cursus voor jou. En wil je graag je camera van A tot Z leren kennen? Dan raden we je aan om eerst deze cursus te volgen en aansluitend deel 2: de Techniek.

Wat ga je leren?

 • Wat de 5 vormgevingselementen zijn en hoe je deze kunt gebruiken
 • Hoe je ongeacht het onderwerp altijd een mooie foto kunt maken
 • Hoe je een mening kunt vormen over andermans foto's én je eigen foto's
 • Hoe je met een fotografische blik kunt kijken

De 5 vormgevingselementen
Je gaat tijdens deze basiscursus fotografie kennismaken met de vijf vormgevingselementen van de fotografie. Dit zijn de bouwstenen van elke foto. Wij leren je wat de elementen zijn, maar ook hoe je ze kunt gebruiken. Wanneer kies je bijvoorbeeld voor frontaal licht en wanneer voor tegenlicht? Wat is het effect van het aannemen van een ander standpunt? En zijn er compositierichtlijnen die je kunnen helpen om betere foto's te maken? We werken met duidelijke voorbeelden en gerichte oefeningen, zodat je ze volledig eigen kunt maken. Dit zijn de vijf vormgevingselementen:1. Kader2. Afstand3. Standpunt4. Licht5. Compositie


Kiekje vs goede fotoZonder toepassing vormgevingselementenMet toepassing vormgevingselementen

Voor wie is de cursus geschikt?
De basiscursus fotografie van Foto Verweij is geschikt voor iedereen met weinig tot geen kennis van de fotografie. Maar deze module kun je ook prima volgen als je al wel veel technische kennis hebt en je een beter oog voor beeld wil ontwikkelen.


Fotocursus deel 2

Heb jij een mooie camera die boordevol instellingen zit die jij nog niet kent? Wil je de baas over jouw camera worden? En wil je ontdekken wat voor foto's je kunt maken als je leert werken met sluitertijd, diafragma en ISO? Dan is dit de fotocursus voor jou. Op de automatische stand kan een camera vaak prima foto's maken, maar dat betekent ook dat de automaat er soms compleet naast zit en dat het zelden echt perfect is. Tijdens deze cursus leren we jou hoe je je eigen camera kunt instellen en wanneer je welke instellingen moet gebruiken.

Leer jouw camera kennen
Je leert niet alleen de techniek, maar ook hoe je die kunt toepassen op jouw camera. Bij ons hoef je niet bang te zijn dat je een cursusdocent krijgt die bijvoorbeeld alles weet van Canon, maar die niet weet hoe jouw Fujifilmcamera werkt. Doordat onze docenten werken bij Foto Verweij kennen ze alle cameramerken. Dus of jij nu met een Sony, Fujifilm, Panasonic, Olympus, Nikon of Canon fotografeert, of zelfs nog met een Pentax, Minolta, Samsung of Kodak: wij helpen jou om de camera te leren kennen. Een enkele keer komt het voor dat iemand met een hele zeldzame camera meedoet, maar ook dan komen we er altijd uit.

Wat ga je leren?

 • Sluitertijd, diafragma en ISO begrijpen & gebruiken
 • Hoe je kunt zorgen dat de foto scherp is waar jij dat wil
 • Wat je met filters zoals een polarisatiefilter en een close-upfilter kan
 • Hoe je instellingen zoals witbalans kunt gebruiken

Leer foto's maken met bijzondere effecten
Sommige foto's kun je simpelweg niet maken op de automatische stand. Een foto waar je bewust een lange sluitertijd gebruikt of een foto met een prachtige onscherpe achtergrond. Ook zit de camera er met de belichting soms volledig naast: we leren je dus ook hoe je een foto lichter of donkerder kunt maken. En ben je het zat dat je probeert scherp te stellen op een vogel terwijl de camera focust op de takken? Ontdek dan hoe je zelf kunt kiezen waar de camera scherpstelt.Creatief gebruik van diafragmaCreatief gebruik van sluitertijdScherpstellen op een moeilijk onderwerp

Mini-handleiding van jouw camera
De mini-handleiding is hét bewijs dat een crisis zoals het corona-virus ook tot positieve dingen kan leiden. Voorheen legden we een techniek of instelling uit en lieten we bij iedereen op de camera zien waar die instelling te vinden was. Dat is natuurlijk nauwelijks te doen op 1.5 meter. Daarbij: wat als je als cursist een halfjaar later bent vergeten waar die ene instelling ook alweer zat?

Daarom hebben we de mini-handleiding ontwikkeld. We maken voor iedere deelnemer een handleiding voor de camera waarmee je meedoet. Van alle instellingen die we behandelen, staat waar je die op jouw camera kunt vinden. Als je je aanmeldt voor de cursus, vragen we je met welke camera je meedoet. We zorgen ervoor dat de mini-handleiding voor jouw camera klaarligt bij de cursus! En als je na een jaar een andere camera koopt, stuur ons dan een mailtje en we sturen je een nieuwe handleiding toe.

Hiernaast zie je een voorbeeld van de mini-handleiding. Deze bestaat uit twee delen. Het eerste deel zie je hiernaast: duidelijke afbeeldingen van jouw camera. Deel 2 is een tekstbestand waar toegelicht staat welke instellingen je waar kunt vinden. Er staat dan bijvoorbeeld: gebruik instelwiel (2) om de sluitertijd aan te passen. Zo ontdek je eenvoudig waar alle knoppen op de camera zitten en wat je ermee kunt doen!

Voor iedere camera
Voor veel camera's hebben we al een mini-handleiding gemaakt. Maar als we die voor jouw camera nog niet hebben, dan maken we die gewoon bij!

Voor wie is de cursus geschikt?
De basiscursus fotografie deel 2 van Foto Verweij is geschikt voor iedereen met weinig tot geen technische kennis van de fotografie. We raden aan dat je eerst deel 1 volgt, maar dit is niet verplicht: je kunt er ook voor kiezen om alleen de techniek te leren kennen.

De cursus werkt ook goed als opfriscursus. Als je al wel wat technische kennis hebt, maar het is weggezakt of je hebt een nieuwe camera en komt er daar nog niet lekker uit, dan is deze cursus een slimme keuze.


Fotocursus deel 3

Ken je de basis van de fotografie, de handmatige belichting en de belangrijkste instellingen en wil je je graag nog wat meer verdiepen? Dan is dit de fotocursus voor jou! De cursus bestaat uit drie lessen sluit perfect aan op Deel 2 van de fotocursus. Eén van de drie lessen is namelijk een praktijkles: als je de techniek van Deel 2 nog niet volledig onder de knie hebt, is er in deze cursus ruimte genoeg om daar de puntjes op de i te zetten. Verder gaan we in op wat geavanceerde instellingen die ontzettend nuttig en leerzaam zijn om nog meer uit je fotografie te halen!

De puntjes op de i
Deel 1 en Deel 2 van de fotocursus helpen je een goed eind op weg om beter te leren fotograferen. In korte tijd zet je grote stappen: je wordt technisch beter en ontwikkelt een echte fotografische blik. In deze cursus zetten we de puntjes op de i van Deel 1 en Deel 2. We behandelen interessante instellingen en technieken die nog niet aan bod gekomen zijn tijdens de basiscursus, we gaan nog dieper in op compositie, de fotobesprekingen worden van een hoger niveau en de praktijkles is de uitgelezen kans om de techniek beter onder de knie te krijgen.

Wat ga je leren?

 • De basis van nabewerking en het verschil tussen RAW en JPEG
 • Hoe je dynamisch bereik en histogram in kunt zetten
 • De techniek beter onder de knie te krijgen tijdens de praktijkles
 • Wat een goede kleurenfoto maakt én wat een goede zwart-witfoto maakt
 • Geavanceerde compositierichtlijnen

Nabewerking
Je hoeft geen Photoshop, Lightroom of andere software aan te schaffen voor deze cursus. De basis van nabewerkingsprogramma's is namelijk steeds hetzelfde. Wij laten je kennismaken met de basis van nabewerking en geven tips mee voor verschillende programma's die je hiervoor kunt gebruiken. Ook gaan we in op het verschil tussen RAW en JPEG.

Praktijkles
We gaan op een mooie locatie aan de slag om te fotograferen. Dit is een locatie in Nijmegen en vaak overleggen we ook even met de groep over een geschikte en leuke locatie. Dit kan bijvoorbeeld het Goffertpark zijn of het stuk bij Veur-Lent. We geven wat brede opdrachten mee tijdens de praktijkles om je te prikkelen en uit te dagen. Verder is de praktijkles een ideaal moment om te fotograferen en vragen te stellen als je ergens tegenaan loopt.

Geavanceerde compositie, kleur en zwart-wit
Wat maakt een goede zwart-witfoto en hoe verschilt dat van een goede kleurenfoto? Een goede zwart-witfoto is namelijk heel iets anders dan een kleurenfoto zonder kleur. En een goede kleurenfoto is heel iets anders dan een foto die toevallig in kleur gemaakt is. En waar de ene foto beter werkt in zwart-wit, werkt een andere foto juist beter in kleur. We behandelen ook waar dat door komt en hoe je die keuze kunt maken.De kleuren maken deze foto sterkerDe zwart-witomzetting maken deze foto sterker

Ook gaan we verder in op compositie. Tijdens Deel 1 vertellen we je de basis van compositie aan de hand van handige richtlijnen. Nu bouwen we hierop voort: we bespreken minder bekende richtlijnen en focussen meer op waarom deze richtlijnen werken. Dat helpt je om deze richtlijnen nog beter in te zetten!

Voor wie is de cursus geschikt?
De fotocursus deel 3 van Foto Verweij is geschikt voor iedereen die Deel 2 gevolgd heeft of die elders vergelijkbare kennis heeft opgedaan. Twijfel je of je genoeg kennis hebt voor deze cursus? Stel jezelf dan de volgende vraag: heeft het voor jou zin om Deel 2 te volgen. Is het antwoord nee? Dan heb je genoeg kennis om mee te doen. Is het antwoord ja, dan is het verstandig om eerst Deel 2 te volgen en daarna Deel 3.


Hoe geven wij de cursus

Duidelijke theorie
Wij leggen de theorie duidelijk uit en gebruiken heldere voorbeelden. Je krijgt ook na elke les de presentatie thuisgestuurd, zodat je het nog eens rustig na kunt lezen.

Opdrachten in de les
Tijdens de lessen wisselen we theorie af met praktijk. We leggen een concept uit en hebben hier vervolgens gerichte opdrachten bij. Zo komt de lesstof beter binnen en kunnen we je direct verder helpen als je ergens tegenaan loopt.

Opdrachten na elke les
Na de les krijg je een opdracht mee om een specifiek soort foto te maken. Dit heeft te maken met de lesstof die we behandeld hebben. Bij de volgende les bespreken we de foto's die iedereen heeft gemaakt. Onze cursisten geven aan dat ze het bespreken van elkaars foto's ontzettend leuk en leerzaam vinden: je krijgt feedback op je eigen foto, maar je leert ook om kritisch te kijken naar elkaars foto's. Wanneer vind je een foto mooi en wanneer niet? Na een aantal fotobesprekingen merk je dat je hier grote sprongen in maakt!

Leuk!
Een cursus moet in de eerste plaats natuurlijk leerzaam zijn, maar wij vinden dat fotografie ook leuk moet zijn. We doen ons best voor een prettige sfeer in de cursus. We geven natuurlijk wel feedback, maar we houden het altijd vriendelijk en opbouwend.

Docenten
Je krijgt les van één van onze 3 docenten: Hubaer Kusters, Sid Pluijm en Rutger van Loo. Zij hebben niet alleen ruime ervaring in de fotografie, maar ook als cursusleider. Ze weten wat het inhoudt om iets uit te leggen zodat jij het snapt en helpen je goed op weg!


Locatie, data en tijden

Locatie
We gebruiken een prettige cursuslocatie aan de rand van Wijchen, net buiten Nijmegen. Het adres is Edisonstraat 31 in Wijchen. We zijn goed te bereiken met de auto (gratis parkeren) maar ook met de fiets of het OV. De cursusruimte is op de eerste verdieping en het pand heeft helaas geen lift. Daarmee is de cursus dus niet rolstoeltoegankelijk.

Data en tijden
De lessen duren 1.5 uur per keer (kan uitlopen tot maximaal 2 uur). We geven de cursus vaak op een doordeweekse avond van 19:30 - 21:00 of op zaterdagochtend van 9:30 - 11:00.


Corona-melding: vanaf juni 2021 mogen wij weer cursussen geven. We hebben enkele maatregelen getroffen voor jullie en onze eigen veiligheid:

 • Alle stoelen staan op 1.5 meter afstand van elkaar (als je met 2 personen uit 1 huishouden komt, is het mogelijk om dichterbij elkaar te zitten. Dit is vooral handig als jullie samen met één camera meedoen)
 • We werken met groepen van maximaal 9 personen en 1 docent
 • We hebben in totaal 3 docenten. Als de docent klachten heeft van neusverkoudheid of koorts, zal een andere docent invallen
 • Ondanks de extra maatregelen, blijft het gewoon een hele leerzame cursus met een gezellige en ontspannen sfeer!
Specificaties
Merk Foto Verweij
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Fotocursus Compleet | 9 lessen
Uw waardering