Photoshop is een fantastisch programma: je kunt er echt het maximale mee uit je foto's halen. En nog veel meer dan dat. Maar wat kun je er nu concreet mee? En hoe moeilijk is het allemaal? In deze blog bespreken we een reeks basisbewerkingen die je met Photoshop kunt doen.

Bovenstaande foto is in Photoshop rechtgezet. Ook zijn de schaduwen flink lichter gemaakt, waardoor de foto een stuk frisser overkomt. De kleuren zijn nog wat extra aangezet en het warm-koud-contrast dat al aanwezig was, is daarmee meer benadrukt.

Bij de bovenstaande foto zijn de lichte delen een flink stuk lichter gemaakt, terwijl de donkere delen juist iets donkerder gemaakt zijn. Daardoor wordt het contrast van de foto vergroot en wint hij aan kracht.

Zwart-wit is veel meer dan het knopje 'zwart-wit' in Photoshop aanklikken. Door meer aandacht te besteden aan de zwart-wit-omzetting kun je de foto veel dynamischer maken.

De kleuren zijn licht aangepast om de sfeer te verbeteren. En links onderin beeld is een flink storend plantje weggepoetst. Dat maakt de foto een heel stuk rustiger en cleaner.

Je kan natuurlijk veel meer met Photoshop dan slechts een plantje wegphotoshoppen. Hier hebben we eerst Sid en Marcel op de foto gezet. Daarna hebben we ze uitgeknipt in Photoshop en geplakt in een foto van de Stevenskerk. Let op de details: bij allebei valt er een voet weg achter de toren, waardoor je een extra gevoel van diepte krijgt.

Hier zijn Sid en Marcel opnieuw uitgeknipt en nu geplakt in een foto van een Egyptische strijdwagen. De strijdwagen is gekopieerd, gespiegeld en bij één van de paarden is de stof blauw gekleurd.

De mogelijkheden zijn ongekend: je kunt foto's op een serieuze en geloofwaardige manier verbeteren om je fotografie naar een hoger plan te tillen, maar je kunt ook geweldig manipuleren met Photoshop.