Fotografie is een ontzettend populaire hobby. Grote kans dus dat jij een fotohobbyist kent. Maar wat doe je als het kerstmis is, als die camerafreak jarig is of als je net een nieuwe inpaktechniek geleerd hebt die je moet uitproberen? Kijk verder dan de lekkende thermosbekers die eruitzien als cameralenzen en bedenk iets originelers dan smartphone-lensjes (geloof me, je doet het Nederlands Elftal nog meer plezier met een penaltyreeks). Maar wat koop je dan wel? In deze blog laten we de leukste cadeau-ideeën voor fotografen zien in verschillende prijsklassen.


Cadeau-ideeën voor fotografen onder €50,-

 

1. Fotoboek over macrofotografie

Dit prachtige fotoboek is gemaakt door natuurfotograaf Edwin Giesbers. Macrofotografie is een prachtig genre waar je als fotograaf veel plezier aan kunt beleven. Dit fotoboek laat je zien hoe je voor dit genre geen verre reizen hoeft te maken: zelfs op je eigen balkon of in je eigen achtertuin kun je interessante macrofoto's maken. Edwin vertelt hoe je mooie macrofoto's maakt en welke apparatuur je daar het beste voor kunt gebruiken.


Bekijk product >>>


2. Zwart-wit wegwerpcamera

Analoog fotograferen maakt je een betere fotograaf: in tegenstelling tot digitale fotografie kun je niet oneindig veel foto's maken. Je gaat dus veel beter nadenken over de compositie van je foto voordat je op de knop drukt. Onze ervaring is dat wanneer je als fotograaf een paar keer een rolletje volgeschoten hebt, dit ook je digitale fotografie naar een hoger plan kan tillen. Dit kun je doen door een tweedehands analoge camera te zoeken (tip volg @filmverweij op Instagram en scoor een mooie analoge camera), maar een wegwerpcamera is nog veel laagdrempeliger. En dat uit deze camera zwart-witfoto's komen, is natuurlijk extra leuk!


Bekijk product >>>


3. Reflectiescherm

Een reflectiescherm is een perfect cadeau voor fotografen die graag portretten maken of producten fotograferen. Je krijgt extra veel controle over het licht: met het reflectiescherm kun je licht reflecteren en blokkeren, maar ook de kleur van het licht veranderen.


Bekijk product >>>


4. Cullmann Tafelstatief

Dit is een compact, maar zeer degelijk tafelstatief. In iedere cameratas is nog wel ruimte voor dit inklapbare statief. Daarmee is het ideaal voor op reis: de meeste fotografen hebben geen zin om een groot en zwaar statief overal mee naartoe te nemen en dan is dit een goede uitkomst. Bijkomend voordeel van een statief is dat de aansluiting universeel is: deze past dus onder iedere camera. En doordat het een degelijk statief van aluminium is, kun je het bij de meeste systeemcamera's en de wat lichtere spiegelreflexcamera's gebruiken


Bekijk product >>>5. Lensbal

Een lensbal biedt ongelofelijk veel opties voor creativiteit: je kunt bijzondere foto's maken die op geen enkele andere manier mogelijk waren. Leg de bal neer of houd hem in je hand voor een leuk effect!


Bekijk product >>>


6. Hoya ND1000-filter

De prijs van dit filter hangt af van de diameter van je lens. Daarmee valt dit product tegelijk wel en niet in de categorie tot €50,-. Zorg ervoor dat je weet wat de diameter van de lens is van degene voor wie je dit filter koopt. Als diegene meerdere lenzen heeft, koop dan de grootste, want via een optioneel ringetje kun je dat ene filter dan toch ook op de andere lenzen gebruiken. Maar dan, waarom is een ND1000-filter nu zo interessant? Nou het is een filter dat je beeld veel donkerder maakt, zonder het beeld verder te beïnvloeden. Hierdoor kun je overdag gebruik maken van lange sluitertijden zonder dat je foto overbelicht wordt. Dit is ontzettend mooi voor landschapsfotografie en architectuur!


Bekijk product >>>


7. Cleaning kit

Een schoonmaakset klinkt misschien niet als het meest feestelijke cadeau, maar het is als fotoliefhebber belangrijk om je cameraset netjes te houden. Je wil zeker dat de lenzen mooi schoon zijn voordat je op pad gaat. Met deze schoonmaakset kun je je camera en lens mooi schoon houden!


Bekijk product >>>


8. Herbruikbare wegwerpcamera

Het klinkt tegenstrijdig, maar dit is een wegwerpcamera die je niet wegwerpt. Het is een super eenvoudige en compacte analoge camera waar je steeds nieuwe rolltejes in kunt doen. Ideaal voor als je graag wegwerpcamera's gebruikt, maar niet elke keer een volledige camera wil kopen. Het is daarmee ook een duurzamere optie. Ook kun je hierdoor steeds kiezen of je bijvoorbeeld een kleurenrolletje of een zwart-witrolletje wil gebruiken.


Bekijk product >>>


Cadeau-ideeën voor fotografen boven de €50,-

1. Fotocursus of workshop

Fotografie is een hobby en een hobby gaat om beleving. Wij organiseren veel fotocursussen en workshops waarbij de beleving centraal staat: we vinden het belangrijk dat fotografie leuk is en leren je graag nieuwe technieken of laten je kennis maken met genres. Dit is daarmee een ideaal cadeau voor iemand die van fotografie houdt. De cursussen en workshops worden gegeven door onze enthousiaste docenten Sid, Hubaer en Rutger.

Goed om te weten: we zijn flexibel met boekingen. Als je iemand inschrijft voor de ene workshop, maar diegene vindt een andere cursus interessanter, dan is dat om te boeken als er nog plek is. Ook is het mogelijk om de cursus op een later moment in te halen. Neem voor verdere vragen gerust contact op.


Bekijk product >>>


2. Hoya Close-Upfilterset

De prijs van dit filter hangt af van de diameter van je lens. Zorg ervoor dat je weet wat de diameter van de lens is van degene voor wie je dit filter koopt. Als diegene meerdere lenzen heeft, koop dan de grootste, want via een optioneel ringetje kun je dat ene filter dan toch ook op de andere lenzen gebruiken. Maar dan, waarom is een close-upfilter nu zo interessant? Hiermee maak je van ieder objectief een macrolens. De kit bevat drie verschillende filters: +1, +2 en +4. Met ieder van deze filters kun je dus een vergroting krijgen van factor 1, 2 en 4. Je kunt kleine objecten dus van dichterbij fotograferen en daarmee groter in beeld krijgen. Ook kun je de filters op elkaar schroeven voor een nog sterker effect! Deze filterset is een leuk cadeau voor fotografen die willen beginnen met macrofotografie.


Bekijk product >>>


3. Falcon Eyes studioset

Met een studioset kun je als fotograaf je niveau flink verhogen: je kunt professionele portretten en productfoto's gaan maken en hebt extreem veel controle over je licht. Met deze set heb je twee mooie softboxen, twee lampen en twee lampstatieven.


Bekijk product >>>


4. Statief

Met dit grote statief kun je prachtige foto's maken, ook bij weinig licht. Een statief is veelzijdig en een absolute must voor fotografen die graag werken met lange sluitertijden. Dit statief is prima geschikt voor de meeste camera's. Pas als je een hele zware camera of lens hebt, heb je een zwaarder statief nodig.


Bekijk product >>>


Conclusie

Hopelijk hebben we je hiermee kunnen inspireren om een origineel cadeau te vinden waar een fotohobbyist écht blij van wordt. Maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Wij vinden het leuk om hierin mee te denken. Dus als je nog extra hulp wil bij het vinden van een mooi cadeau, loop dan eens binnen, stuur een berichtje of bel ons op!