Nieuw Lenzenslijpservice

1 april

Let op: de onderstaande blog is niet echt. Het is een 1-aprilgrap. Lenzen blijven hun hele leven net zo scherp als op de dag dat ze de fabriek uit kwamen rollen en het slijpen van lenzen is zeker niet nodig. Nu we dat gezegd hebben: lees hem gerust nog eens door, want we moeten toegeven: Sid en Marcel vonden het heerlijk om voor een paar dagen 'meesterlenzenslijpers' te zijn.

Bij intensief gebruik kunnen lenzen in de loop der tijd in kwaliteit afnemen. Was de lens nog ragscherp toen je hem kocht, inmiddels merk je dat de allerscherpste randjes er wel vanaf zijn. In een objectief zitten heel veel lenzen: in sommige gevallen meer dan 20. Elk van deze lenzen is door de lensbouwer geoptimaliseerd en in een perfecte conditie geslepen. Wanneer de lens in de buitenwereld gebruikt wordt, treedt vanzelf een bepaalde mate van slijtage op. Wanneer je kritisch kijkt naar de kwaliteit van de foto’s, zie je een afname van de scherpte die vooral in de hoeken optreedt. Door de lens op hoogwaardige wijze te polijsten kan de originele scherpte teruggebracht worden.

Cursus in Wetzlar

Sid en Marcel zijn op cursus geweest in Wetzlar in Duitsland – waar Optikmanufaktur al jarenlang een ambacht is dat hoog in het vaandel staat. Hier leerden zij om ieder type lens te slijpen. “Je begint met het slijpen van analoge objectieven,” aldus onze lenzenslijper Sid. “Die hadden nog een veel eenvoudigere lensopbouw. Wanneer je dat goed onder de knie hebt, kun je ook oefenen op ingewikkeldere, moderne lenzen.” Sid en Marcel zijn de enige twee gecertificeerde lensslijpers in Nederland.

Op de MTF chart hierboven zie je wat er gebeurt met een lens na gebruik. Op de Y-as zie je de scherpte, waarbij 1 voor een optimale scherpte staat. Op de X-as zie je het verval in scherpte dat optreedt na een X aantal jaren. De rode lijn geeft de scherpte weer wanneer er ieder jaar gebruik gemaakt wordt van de lensslijpservice. De stippellijnen geven de hoeken van het beeld weer en de doorgetrokken lijnen het centrum. Je ziet dus dat wanneer je de lens niet slijpt dat er na enkele jaren al een klein verval optreedt. Na 20 jaar hebben de hoeken van het beeld er het meest onder geleden. Dit is doodzonde en eenvoudig te voorkomen!

Hoe slijpen wij lenzen?

We maken gebruik van een recente Duitse uitvinding: de Optik Schleifer 3000. Dit apparaat is in staat om het glas te polijsten terwijl de coatings intact gelaten worden. Er wordt gebruik gemaakt van polijstkoppen die gemaakt zijn van een combinatie van hele kleine diamantkorrels en speciaal vilt uit Moldavië. Er zit een coating detectie sensor in die het type en de dikte van de coating automatisch kan herkennen en hier kan de Optik Schleifer 3000 direct de instellingen op aanpassen.

Toch gaat het niet allemaal vanzelf. “Je moet goed weten wat je doet en je moet heel geconcentreerd en zorgvuldig te werk gaan,” aldus lenzenslijper Marcel. “Maar als het dan gelukt is en je hebt een lens een tweede leven gegeven, dan voelt dat prachtig!”

Vanaf begin april 2019 is de lenzenslijpservice van Foto Verweij beschikbaar. Voor €49,95 is jouw lens weer op z’n allerscherpst. Voor €10,- extra verwijderen we ook chromatische en sferische aberratie.

Hieronder zie je een voorbeeld van een lens voor- en na het slijpen.