Hotshoes: de verschillende soorten op een rij
De meeste systeemcamera's, spiegelreflexcamera's en premium compactcamera's hebben er een: de hotshoe. Op een hotshoe kun je onder andere flitsers en flitstriggers plaatsen, maar helaas zijn er verschillende soorten hotshoes. Wat moet je doen als je een trigger op een Canon EOS 2000D, 4000D of 250D wil gebruiken? Wat is het verschil tussen de oude en de nieuwe hotshoe van Sony? En hoe universeel is een universele hotshoe eigenlijk? In deze blog bespreken welke hotshoes er zijn en waar je op moet letten.
Universele hotshoe
De universele hotshoe komt het meeste voor. Dit zien we bij merken zoals Canon, Nikon, Olympus, Panasonic, Fujifilm en Pentax. Bij elk van de merken zitten de kleine contacten op een andere plek, maar het middelste contact zit op precies dezelfde plek. De kleine contacten worden gebruikt voor meer geavanceerde, merkgebonden instellingen zoals TTL (Through The Lens). De camera en de flitser kunnen dan communiceren en de flitser gebruikt de lichtmeting van de camera. Zo kan je de flitser automatisch laten belichten. Deze merken maken zelf merkspecifieke flitsers, maar dit wordt ook gedaan door flitserspecialisten zoals Godox en Nissin. Je kunt dus een Nikonflitser kopen met TTL, maar ook een Godoxflitser voor Nikon. Deze Godoxflitser heeft dan de contacten op de juiste plek zitten om met een Nikonbody te communiceren en kan zo alsnog TTL flitsen.
Je hebt ook flitsers en triggers die alleen het middelste contactpunt gebruiken. Bij deze flitsers en triggers kun je geen TTL gebruiken: je zult de flitsintensiteit dus altijd handmatig moeten instellen, maar deze flitsers en triggers werken op alle merken met een universele hotshoe. Dit is ideaal als je een flitsset hebt die je de ene keer met een Canon wil gebruiken en de andere keer met een Fujifilm: gebruik een universele trigger met enkel het middelste contactpunt en je kunt deze met beide camera's gebruiken!
Sony Multi Interface Hotshoe
Deze hotshoe vinden we op Sonycamera’s sinds 2012. Deze hotshoe lijkt op de universele hotshoe, maar is net anders: de contacten zitten niet naast het middelste contact, maar helemaal aan de uiterste rand. Het middelste contactpunt is net op een andere plek geplaatst dan bij de universele hotshoe, maar is ook wat groter gemaakt. Daardoor werken universele flitsers en accessoires soms wel en soms niet (dit hangt van de exacte plaatsing van de middelste pin af bij de flitser of trigger). Dit is een kwestie van uitproberen. Om het zeker te weten, zijn er ook adapters van Sony Multi Interface Hotshoe naar de universele hotshoe (zoals de Pixel TF-334 >>>). En als je een flitser of trigger wil gebruiken die merkspecifiek is, dan kies je voor de versie die compatibel is met Sony.
Adapter om flitsers en triggers voor de Auto-Lock hotshoe te gebruiken op een Sonycamera met Multi Interface hotshoe
Sony Minolta Auto-Lock Shoe Adapter
Dit is de oude hotshoe die Minolta gebruikte en die Sony tot 2012 gebruikt heeft. Deze adapter werkt alleen met flitsers en accessoires die gemaakt zijn voor deze adapter. Andere flitsers en triggers passen zelfs niet in deze flitsschoen, omdat de vorm compleet anders is. Je kunt wel gebruik maken van een adapter naar universele hotshoe om universele flitsers en accessoires te kunnen gebruiken op deze hotshoe.
Adapter om flitsers en triggers voor andere hotshoes op camera's met Auto-Lock hotshoe te gebruiken
- Sony Multi Interface flitsers en triggers op Auto-Lock body:
Sony ADP AMA adapter >>> - Sony Multi Interface flitsers en triggers op Auto-Lock body:
Pixel TF-336 adapter >>> - Universele flitsers en triggers op Auto-Lock body:
Pixel TF-325 adapter >>>
Hotshoe zonder middencontact
En tot slot zijn er nog hotshoes zonder middencontact. Canon heeft bij enkele instapmodellen het middelste contactpunt weggelaten. Hierdoor werken flitsers en accessoires die gemaakt zijn voor de universele hotshoe niet. De flitsers en accessoires van Canon zelf werken nog wel. Voor de flitsers en accessoires die door andere merken speciaal voor Canon ontwikkeld zijn, verschilt het per merk en type. Flitsermerken zoals Godox hebben firmware-updates uitgebracht zodat bepaalde Godoxflitsers voor Canon wel werken. Zoek van tevoren goed uit of de flitser die je op het oog hebt werkt. En als een flitser of trigger alleen het middelste contactpunt heeft, zal deze sowieso niet werken.
Microfoons en andere accessoires
Sommige accessoires hebben geen contacten, maar plaats je wel op de hotshoe. Dit geldt bijvoorbeeld voor de meeste microfoons: je gebruikt de hotshoe dan vooral om de microfoon vast te zetten. Het audiosignaal gaat doorgaans via een 3.5mm kabel naar de camera. Voor dit soort accessoires maakt het niet uit welke hotshoe je hebt, tenzij je de Auto-Lock hotshoe hebt: hier past zo'n microfoon namelijk niet op omdat de vorm verschilt van de andere drie hotshoetypes.
Conclusie
Ga je een flitser of trigger kopen? Let dan goed op welke hotshoe jouw camera heeft. En mocht je er toch nog niet helemaal uitkomen, neem dan contact op met ons. We helpen je graag verder!