Wij hebben meer dan 50 statieven in ons assortiment. Maar welke moet je dan kiezen? In deze blog behandelen we de belangrijkste punten om op te letten wanneer je een statief koopt.

Draagvermogen

Een van de belangrijkste eigenschappen van het statief is het draagvermogen. Dat geeft aan hoe zwaar jouw camera kan zijn. Maar, let goed op: je kunt een camera van 4 kilo op een statief met een draagvermogen van 4 kilo zetten, maar dit is in de praktijk niet werkbaar. Om er prettig mee te kunnen werken kun je het totale gewicht van je camera keer drie doen. Wanneer het draagvermogen van het statief dat aan kan, zit je goed.

Gewicht en formaat

Stel jezelf de vraag: “waar ga ik het statief voor gebruiken?” Als je met de auto van landschap naar landschap reist, maakt een kilo meer of minder niet uit. Maar loop je 5 uur door een stad of door de bergen met je statief, dan is iedere gewichtsbesparing goud waard. Een zwaarder statief heeft wel als voordeel dat dit steviger staat. Handig bijvoorbeeld als het hard waait.

Maximale lengte

Hoe hoog kan het statief? Deze vraag is belangrijk als jij lang achter je statief moet staan terwijl je door de zoeker kijkt. Tegenwoordig hebben camera’s steeds betere schermpjes die vaak ook nog kantelbaar zijn. Je kunt dan nog steeds comfortabel werken zonder dat de camera op ooghoogte staat.

Vind je het toch belangrijk om rechtop achter je statief te staan en door de zoeker te kijken? Let dan wel op bij het meten:

  • De statiefkop wordt niet meegerekend bij de maximale werkhoogte. Hier kun je nog zo’n 10 centimeter voor rekenen.
  • Je ogen zitten lager dan het topje van je hoofd. Reken hier ook 10 centimeter voor.
  • Je camera zelf is ook snel 5 tot 10 centimeter hoog.

Over het algemeen kun je dus 25 centimeter bij de maximale werkhoogte optellen. Kom je dan uit bij jouw lengte? Dan zit je goed!

Minimale lengte

Hoe laag kan het statief? Dit is heel interessant als je laag bij de grond fotografeert. Bijvoorbeeld wanneer je macrofoto’s maakt van bloemetjes of insecten.

Materiaal

De meeste statieven zijn van aluminium of carbon gemaakt. Aluminium is een stuk goedkoper dan carbon, maar daar staat wel wat tegenover:

  • Carbon is aanzienlijk lichter dan aluminium
  • Carbon vangt trillingen beter op. Handig wanneer je bijvoorbeeld op een brug staat waar verkeer overheen rijdt.
  • Carbon is minder koud bij het vastpakken in de winter

Snelkoppelingsplaat

Veel statiefkoppen hebben een snelkoppelingsplaat. Dit is een plaatje dat je onder de camera kunt schroeven. Het plaatje klik je eenvoudig in het statief. Wanneer het plaatje onder de camera geschroefd zit, kun je de camera met een klikbeweging op het statief zetten of er weer af halen. Het plaatje is zo compact dat veel fotografen het standaard onder de camera laten zitten.

Conclusie

Met deze basiskennis op zak kun je op zoek naar het ideale statief voor jou! Mocht je toch nog vragen hebben of meer willen weten, kom dan langs in de winkel of neem contact op met onze klantenservice. We vertellen je graag nog veel meer over onze statieven!

Bekijk hier alle statieven