De beste telelenzen voor Fujifilm
Telelenzen zijn geliefde objectieven: je kunt heel nauwkeurig kiezen om een deel van wat je ziet vast te leggen. Niet het hele bos, maar alleen een uil op een tak. Niet het hele berglandschap, maar één indrukwekkende bergtop met een berghut die perfect in het licht valt. Niet het hele strand, maar alleen dat ene bootje in de verte. Ook kun je met telelenzen prachtige portretten maken. In deze blog geven we advies over de beste telelenzen voor Fujifilm X systeemcamera's. We geven opties voor elk budget!
Zie ook:
Waar kun je op letten bij telelenzen?
- Zoombereik: het zoombereik geeft aan hoe ver je kunt in- en uitzoomen met de lens. Hoe hoger de maximale brandpuntsafstand, hoe verder je kunt komen. Als vuistregel kun je hanteren dat je voor wildlife fotografie nooit genoeg zoom kunt hebben. Houd er wel rekening mee dat een groter zoombereik vaak leidt tot een zwaardere lens of een minder lichtsterke lens
- Teleconverter: Fujifilm heeft twee mooie teleconverters: de 2.0x Teleconverter en de 1.4x Teleconverter. Met een teleconverter kun je nóg verder inzoomen, maar lever je wel wat lichtsterkte in. Je vermenigvuldigt je brandpuntsafstand en je diafragma met het getal van de teleconverter. Dus als je op 200mm op f/4.0 fotografeert, dan wordt dat met een 1.4x teleconverter een 280mm f/5.6 lens. En als je de 2.0x teleconverter gebruikt wordt het zelfs een 400mm f/8.0. Maar wat heeft dit met de lens te maken die je kiest? Nou niet elke telelens kan gebruikt worden samen met een teleconverter. Als je zo ver mogelijk wil kunnen inzoomen, is het slim om er rekening mee te houden of er een teleconverter op je lens past
- Groot maximaal diafragma: een groot diafragma zorgt voor een mooie onscherpe achtergrond, zodat er extra veel aandacht naar je onderwerp gaat. Als ezelsbruggetje kun je voor het F-getal onthouden lager is vager. Met f/2.8 krijg je dus een vagere achtergrond dan met f/4.0. Daarbij helpt een groot maximaal diafragma voor opnames bij weinig licht. Zo kun je ook 's avonds nog mooie foto's blijven maken
- Beeldstabilisatie: bij telelenzen heb je meer last van trilling dan met groothoeklenzen. Je vergroot de trilling van je eigen handen namelijk uit door zo ver in te zoomen. Maar geen nood: veel telelenzen zijn uitgerust met optische beeldstabilisatie. Als je die aanzet, is het een stuk beter te doen om scherpe foto's te maken met de telelens
1. Aanrader: Fujifilm Fujinon XF 70-300mm f/4.0-5.6 R LM OIS WR
Equivalente brandpuntsafstand: 105-450mm
Maximale diafragma: f/4.0-5.6
Accepteert teleconverters: Ja
Dit objectief is een geweldige allround-optie. Je kunt flink ver inzoomen, de lens is relatief lichtsterk, heeft optische beeldstabilisatie, snelle autofocus, weather sealing en is in staat om haarscherpe foto's te maken. De lens is optisch minder dan Fujifilm's professionele telelenzen en tegelijk een stuk zwaarder en duurder dan de telelenzen voor beginners, maar dat is misschien wel de grootste kracht van deze lens: het is een uitstekende optie voor liefhebbers en hobbyisten.
Fujifilm Fujinon XF 70-300mm f/4.0-5.6 R LM OIS WR >>>
Alternatief (klap uit)
Naast dit objectief kun je ook nog de XF 55-200mm f/3.5-4.8 R LM OIS overwegen. Doordat deze lens al bij 55mm begint, kun je deze nog net wat breder inzetten dan de XF 70-300mm. Ook is de 55-200mm nog wat compacter en goedkoper. Daar staat wel tegenover dat de 70-300mm verder kan inzoomen, stof- en spatwaterdicht is, sneller scherpstelt en optisch nog iets beter is. Ook kan je op de 55-200mm geen teleconverters gebruiken.
2. Budgettopper: Fujifilm Fujinon XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS II
Equivalente brandpuntsafstand: 75-345mm
Maximale diafragma: f/4.5-6.7
Accepteert teleconverters: Nee
Deze lens is compact, licht en optisch hartstikke goed. De behuizing voelt een stuk meer plastic aan dan die van de 70-300mm. Doordat deze lens deel uitmaakt van Fujifilm's XC-serie, is er geen diafragmaring aanwezig. Het diafragma stel je dus in op de camera. De lens is niet bijzonder lichtsterk, maar als je vooral op zonnige dagen fotografeert, is dat geen enkel probleem. In die situaties weet deze lens namelijk vriend en vijand te verrassen met haarscherpe beelden!
3. Professioneel werkpaard: Fujifilm Fujinon XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR
Equivalente brandpuntsafstand: 75-210mm
Maximale diafragma: f/2.8
Accepteert teleconverters: Ja
Met dit objectief kun je onder alle omstandigheden vertrouwen op een goed resultaat. Dankzij het continue maximale diafragma van f/2.8 maak je ook bij weinig licht perfecte foto's. Je kunt geweldige portretten maken en prachtig inzoomen op details in de verte. Het zoombereik van 50-140mm is misschien wat mager voor wildlife fotografie, maar de veelzijdigheid van de lens zal je verbazen. Ook is het bereik eenvoudig uit te breiden met een teleconverter.
4. Ultieme wildlife lens: Fujifilm Fujinon XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR
Equivalente brandpuntsafstand: 150-600mm
Maximale diafragma: f/4.5-5.6
Accepteert teleconverters: Ja
Met deze lens kun je geweldige opnames maken van vogels, herten, vlinders en nog veel meer dieren. Ook voor sportfotografie zit je met het indrukwekkende zoombereik meer dan goed. De lens is relatief lichtsterk en is te combineren met een teleconverter voor een nog indrukwekkender zoombereik. Dit is geen kleine of goedkope lens, maar in ruil daarvoor krijg je een lens die uitstekend presteert in de meest uiteenlopende omstandigheden. Dit objectief is geschikt voor professionals en veeleisende hobbyisten.
Conclusie
Hopelijk heb je nu een beter idee welke telelens het beste bij jou past. Als je nog verdere vragen hebt, neem dan gerust contact op met ons. Ook hebben we een speciale module voor Online Lenzen Advies waarmee we je persoonlijk helpen om uit te vinden welke lens het beste bij jou past.