De beste standaardlenzen voor Fujifilm

Standaardlenzen hebben een saaie naam, dat komt waarschijnlijk door het woord 'standaard'. Maar voor veel fotografen is de standaardlens de meest gebruikte lens in de cameratas. Daarom kan het zeker geen kwaad om goed na te denken welke standaardlens het beste bij jou past. In deze blog geven we advies over de beste standaardlenzen voor Fujifilm X systeemcamera's. We geven opties voor elk budget!


Zie ook:


Waar kun je op letten bij standaardlenzen?


  • Zoombereik: het zoombereik geeft aan hoe ver je kunt in- en uitzoomen met de lens. Hoe hoger de maximale brandpuntsafstand, hoe verder je kunt komen. Als je een spontane foto wil maken van je kind dat aan het spelen is in de tuin, moet je met 55mm een stuk dichterbij staan dan met 80mm.

  • Groothoek: hoe lager de minimale brandpuntsafstand, hoe wijder je beeldhoek. Met een 16mm zijn je landschaps- en architectuurfoto's een stuk indrukwekkender dan op 18mm

  • Groot maximaal diafragma: een groot diafragma zorgt voor een mooie onscherpe achtergrond, zodat er extra veel aandacht naar je onderwerp gaat. Als ezelsbruggetje kun je voor het F-getal onthouden lager is vager. Met f/2.8 krijg je dus een vagere achtergrond dan met f/4.0. Daarbij helpt een groot maximaal diafragma voor opnames bij weinig licht. Zo kun je ook 's avonds nog mooie foto's blijven maken

1. Aanrader: Fujifilm Fujinon XF 16-80mm f/4.0 R OIS WR

Equivalente brandpuntsafstand: 24-120mm
Maximale diafragma: f/4.0

Dit objectief is ontzettend veelzijdig objectief met een hoge beeldkwaliteit. De minimale brandpuntsafstand van 16mm is ideaal voor landschappen en architectuuropnames. Daarbij is het zoombereik tot 80mm erg prettig. Dit is ideaal om te focussen op details, om portretten te maken en om spontane foto's te maken van een afstand. Met de 16-80mm kun je vanaf dichtbij scherpstellen waardoor je er prachtige close-ups mee kunt maken van bijvoorbeeld bloemen of vlinders.

De lens voelt hoogwaardig aan, heeft een snelle en stille autofocus en is volledig stof- en spatwaterdicht. Het maximale diafragma van f/4.0 is weliswaar niet bijzonder lichtsterk, het is ook zeker niet slecht. En doordat het een continu diafragma is, blijft je belichting gelijk tijdens het in- en uitzoomen. Tot slot willen we ook de optische beeldstabilisatie benoemen: dat is ideaal voor als je lange sluitertijden uit de hand wil gebruiken of voor bij het maken van video's.

Fujifilm Fujinon XF 16-80mm f/4.0 R OIS WR >>>


Alternatief (klap uit)

Naast dit objectief kun je ook nog de XF 18-135mm f/3.5-5.6 R LM OIS WR overwegen. Je krijgt hiermee een groter zoombereik en profiteert van veel voordelen die de XF 16-80mm ook heeft. De belangrijkste nadelen zijn dat de 18-135mm een minder wijde groothoek heeft, dat je van minder dichtbij kunt scherpstellen en dat het diafragma kleiner wordt naarmate je verder inzoomt.

2. Budgettopper: Fujifilm Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4.0 LM OIS

Equivalente brandpuntsafstand: 27-82.5mm
Maximale diafragma: f/2.8-4.0


Deze lens is compact, licht en optisch hartstikke goed. Dit objectief oogt gelijk een stuk lichtsterker dan de XF 16-80mm f/4.0 van hiervoor. We moeten hier wel als kritische noot bij plaatsen dat de lens op 18mm een maximaal diafragma van f/2.8 heeft, maar dat als je gaat inzoomen, dit vrij snel kleiner wordt. Je winst ten opzichte van de 16-80mm is dus zeker aanwezig, maar niet enorm. Het zoombereik van de 18-55mm is wat kleiner dan van de 16-80mm en ook optisch is de lens wat minder goed, maar voor een 'kitlens' is dit een geweldige lens. Je neemt hem makkelijk overal mee naartoe vanwege het lichte gewicht en het compacte formaat, de bouwkwaliteit is hoog en de lens is uitgerust met optische beeldstabilisatie. Als het gewicht of de prijs van de 16-80mm f/4.0 je afschrikt, dan zit je met dit objectief meer dan goed.

Fujifilm Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4.0 LM OIS >>>

3. Professioneel werkpaard: Fujifilm Fujinon XF 16-55mm f/2.8 R LM WR

Equivalente brandpuntsafstand: 24-82.5mm
Maximale diafragma: f/2.8


Met dit objectief kun je onder alle omstandigheden vertrouwen op een goed resultaat. Dankzij het continue maximale diafragma van f/2.8 maak je ook bij weinig licht perfecte foto's - of je nu inzoomt of niet. De wijde beeldhoek van 16mm is ideaal voor landschappen en architectuur en op 55mm kun je een mooi portret maken. De lens is groter, zwaarder en duurder dan de eerder genoemde opties, maar daar staat een professionele bouw- en beeldkwaliteit tegenover. Combineer dit objectief met de XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR en je kunt zelfs opdrachten als bruiloften en reportages aan. Deze lens kan zelfs de meest veeleisende fotografen aan!

Fujifilm Fujinon XF 16-55mm f/2.8 R LM WR >>>

Conclusie

Hopelijk heb je nu een beter idee welke standaardlens het beste bij jou past. Als je nog verdere vragen hebt, neem dan gerust contact op met ons. Ook hebben we een speciale module voor Online Lenzen Advies waarmee we je persoonlijk helpen om uit te vinden welke lens het beste bij jou past.