De beste groothoeklenzen voor Fujifilm

Een groothoeklens is een ontzettend leuke uitbreiding van je cameraset. Je kunt er weidse landschappen mee vastleggen, maar ook dynamische foto's van architectuur of interieur. En als je een lichtsterke groothoeklens kiest, kun je zelfs de nachtelijke sterrenhemel prachtig vastleggen. In deze blog zetten we de beste groothoeklenzen voor Fujifilm systeemcamera's op een rijtje. We geven opties voor elk budget!


Zie ook:


Waar moet je op letten bij een groothoeklens?


  • Brandpuntsafstand van minder dan 16: een standaardlens begint vaak bij een brandpuntsafstand 16mm (= 24mm equivalent) of 18mm (= 27mm equivalent). Als je investeert in een groothoeklens, is het interessant om er een te kiezen met een wijdere beeldhoek dan dat. Om de brandpuntsafstand van een Fujifilmlens om te rekenen naar een equivalente brandpuntsafstand op fullframe, mag je het getal met 1.5x vermenigvuldigen. Wij geven bij elke lens aan wat de equivalente brandpuntsafstand is
  • Optische prestaties: het verschil tussen een goede en een perfecte groothoeklens zit in de optische prestaties: heeft de lens veel of weinig vervorming, is er veel of weinig vignettering, hoe scherp zijn de randen van het beeld en hoeveel last heeft de lens van invallend zonlicht? Je zult merken dat de meer professionele groothoeklenzen hier beter mee om kunnen gaan
  • Filter: sommige groothoeklenzen hebben een bolvormig frontglas waardoor je er geen filters op kunt draaien. Aangezien veel landschapsfotografen graag met filters werken, is het belangrijk om hier rekening mee te houden

1. Foto Verweij Aanrader: Fujifilm Fujinon XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR

Equivalente brandpuntsafstand: 15-36mm
Maximale diafragma: f/4.0

Met deze groothoekzoom zit je altijd goed. De lens heeft een veelzijdig zoombereik: je kunt ultra-groothoekopnames maken, maar ook wat meer inzoomen voor een totaal ander beeld. De optische prestaties van dit objectief zijn ontzettend goed over het hele zoombereik. De lens stelt snel en stil scherp en is ook nog eens uitgerust met optische beeldstabilisatie. Daardoor kun je langere sluitertijden gebruiken zonder statief en vloeiende video's opnemen. Als kers op de taart is de XF 10-24mm stof- en spatwaterdicht. Daarmee is het een ideale landschapslens voor echte buitenmensen.

Fujifilm Fujinon XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR >>>

2. Budgettopper: Samyang 12mm f/2.0 | Fuji X

Equivalente brandpuntsafstand: 18mm
Maximale diafragma: f/2.0

Optisch haalt dit objectief het niet bij de groothoeklenzen van Fujifilm. Ook is deze lens van Samyang volledig handmatig: zowel het diafragma als de scherpstelling moet je met de hand instellen. Gelukkig is dat met een groothoeklens relatief eenvoudig. De lens is lichtsterk met een maximaal diafragma van f/2.0 en de fotokwaliteit is prima. Als je voor een zacht prijsje een mooie groothoeklens zoekt, is dit je beste optie.

Samyang 12mm f/2.0 | Fuji X >>>

3. Groothoek prime: Fujifilm Fujinon XF 14mm f/2.8 R

Equivalente brandpuntsafstand: 21mm
Maximale diafragma: f/2.8

Dit is een fantastisch objectief. Door het compacte formaat neem je de Fujifilm XF 14mm f/2.8 makkelijk mee, maar laat je niet misleiden door het kleine formaat: dit is een echte krachtpatser. De lens is optisch uitstekend met zeer weinig vervorming en dankzij het maximale diafragma van f/2.8 kun je ook bij weinig licht nog goed uit de voeten. Daarmee is astrofotografie met dit objectief geen enkel probleem.

Fujifilm Fujinon XF 14mm f/2.8 R >>>

4. Ultieme groothoeklens: Fujifilm Fujinon XF 8-16mm f/2.8 R LM WR

Equivalente brandpuntsafstand: 12-24mm
Maximale diafragma: f/2.8

Dit is een objectief met compromisloze beeldkwaliteit. Het zoombereik is indrukwekkend: veel wijder dan 8mm kom je niet snel tegen. Maar wat het objectief extra bijzonder maakt, zijn de prestaties op dit uitzonderlijke zoombereik. Vanaf f/2.8 is de lens namelijk al ragscherp. Ook zijn er nauwelijks lensfouten of vervormingen waar te nemen. Je betaalt echter wel een prijs voor: de combinatie van het grote zoombereik, de lichtsterkte en de optische prestaties maken dat deze lens een stuk groter, zwaarder en duurder is dan de XF 10-24mm. Ook kun je geen filters direct op de lens draaien.

Fujifilm Fujinon XF 8-16mm f/2.8 R LM WR >>>

Conclusie

Hopelijk heb je nu een beter idee welke groothoeklens voor jou geschikt is. Als je nog verdere vragen hebt, neem dan gerust contact op met ons. Ook hebben we een speciale module voor Online Lenzen Advies waarmee we je persoonlijk helpen om uit te vinden welke lens het beste bij jou past.