De beste straatfotografie lenzen voor Fujifilm

Straatfotografie is een populair genre waarbij je foto's maakt van alledaagse momenten, vaak zonder dat mensen het doorhebben. Zulke foto's kun je prima met een standaardlens maken, maar met een speciaal objectief kun je je straatfotografie naar een hoger niveau brengen! We geven opties voor elk budget en eindigen met een verrassende optie!


Zie ook:


Wat maakt een lens geschikt voor straatfotografie?


  • Brandpuntsafstand van 23 tot 35mm: toegegeven, met elke brandpuntsafstand kun je interessante straatfoto's maken. Er zijn zelfs straatfotografen die ultra-telelenzen of ultra-groothoeklenzen gebruiken, maar een lens tussen de 23mm en 35mm is voor Fujifilm camera's het meest populair. Met 23mm heb je heel veel tegelijk in beeld, terwijl je met een 35mm je kader wat meer afbakent. Ook kun je met een 35mm al wat meer spelen met scherptediepte. Van oudsher geldt dat lenzen tussen de 35mm en 50mm ideaal zijn voor straatfotografie. Een 23mm op Fujifilm komt overeen met een 35mm op fullframe / kleinbeeld en een 35mm op Fujifilm komt ongeveer overeen met een 50mm op fullframe / kleinbeeld
  • Prime: de meeste straatfotografen zweren bij een zogeheten primelens. Dit zijn lenzen met een vast brandpunt en hiermee kun je dus niet in- en uitzoomen. Doordat je de zoomfunctie kwijtraakt, kunnen de lenzen veel lichter en compacter ontworpen worden. Daarbij is een prime creatief uitdagend: je kunt alleen nog maar in- en uitzoomen door dichterbij of verder weg te gaan lopen en denkt daardoor automatisch meer na over je compositie
  • Groot maximaal diafragma: een groot diafragma zorgt voor een mooie onscherpe achtergrond, zodat er extra veel aandacht naar je onderwerp gaat. Als ezelsbruggetje kun je voor het F-getal onthouden lager is vager. Met f/2.0 krijg je dus een vagere achtergrond dan met f/5.6. Daarbij helpt een groot maximaal diafragma voor opnames bij weinig licht. Zo kun je ook 's avonds nog mooie straatfoto's blijven maken

1. Foto Verweij Aanrader: Fujifilm Fujinon XF 27mm f/2.8 R WR

Equivalente brandpuntsafstand: 40.5mm
Maximale diafragma: f/2.8

Dit objectief is zeer licht en compact. Dat maakt het makkelijker en prettiger om foto's te maken van mensen zonder dat dit als vervelend ervaren wordt. Met zo'n kleine lens kom je een stuk minder bedreigend of indrukwekkend over dan met een flinke toeter. Dankzij de fysieke diafragmaring kun je je instellingen snel aanpassen en doordat de lens stof- en spatwaterdicht is, kun je ook in de regen fotograferen (mits je camera body ook stof- en spatwaterdicht is). De brandpuntsafstand van 27mm is heerlijk veelzijdig en de lens presteert optisch uitstekend.

Fujifilm Fujinon XF 27mm f/2.8 R WR >>>

2. Budgettopper: Fujifilm Fujinon XC 35mm f/2.0

Equivalente brandpuntsafstand: 52.5mm
Maximale diafragma: f/2.0


Deze lens is compact, licht en optisch uitstekend. Geniet van haarscherpe onderwerpen en vage achtergronden. De behuizing van deze lens voelt wat meer plastic aan dan bij de Fujifilm XF-objectieven en daarbij heeft dit objectief geen fysieke diafragmaring. Het diafragma stel je dus in op de camera. Op het glaswerk van de lens is niet bezuinigd, waardoor je heel veel waar voor je geld krijgt.

Fujifilm Fujinon XC 35mm f/2.0 >>>

3. Geliefd bij velen: Fujifilm Fujinon XF 35mm f/1.4 R

Equivalente brandpuntsafstand: 52.5mm
Maximale diafragma: f/1.4

Dit objectief is zeer geliefd bij veel fotografen uit diverse genres. Als straatfotograaf kun je genieten van de lichte en compacte behuizing en de indrukwekkende lichtsterkte. Daarbij zijn de optische prestaties ontzettend goed: al vanaf f/1.4 krijg je haarscherpe resultaten en een prachtige, zachte achtergrondonscherpte. De autofocus is net wat minder snel dan bij de nieuwere lenzen en de lens mist weather sealing, maar je krijgt er ontzettend veel voor terug.

Fujifilm Fujinon XF 35mm f/1.4 R >>>


Alternatieven (klap uit)

Naast dit objectief kun je ook nog de XF 35mm f/2.0 R WR overwegen. Dit objectief is weliswaar wat minder lichtsterk, maar stelt sneller scherp en heeft weather sealing. Ook is de prijs nog wat lager. Mocht je liever met een 23mm fotograferen dan met een 35mm, dan kom je voor een vergelijkbare keuze: De XF 23mm f/1.4 R is bijzonder lichtsterk en levert een prachtige achtergrondonscherpte, waar de XF 23mm f/2.0 R WR sneller scherpstelt en is afgedicht tegen stof en vocht.

4. Net even wat anders: Fujifilm Fujinon XF 56mm f/1.2 R

Equivalente brandpuntsafstand: 84mm
Maximale diafragma: f/1.2

Dit objectief is echt een pareltje! Met een indrukwekkende lichtsterkte van f/1.2 kun je geweldig spelen met scherptediepte. Dit is ook ideaal als je bij wat minder licht wil fotograferen. Met deze lens kun je wat meer afstand houden tot je onderwerp en krijg je wat meer compressie. Hierdoor worden je composities wat rustiger en kun je meer met lagen in je foto's gaan werken.

Fujifilm Fujinon XF 56mm f/1.2 R >>>

Conclusie

Hopelijk heb je nu een beter idee met welke lens jij mooiere straatfoto's kunt gaan maken. Als je nog verdere vragen hebt, neem dan gerust contact op met ons. Ook hebben we een speciale module voor Online Lenzen Advies waarmee we je persoonlijk helpen om uit te vinden welke lens het beste bij jou past.