Hoya 72mm HDX Circulair Polarisatiefilter

Webshop: 3 tot 5 werkdagen
Winkel: Afhalen na 3 tot 5 werkdagen
 119,95

Met een polarisatiefilter (dat dus ook in de zonnebrillen is ingebouwd) kan het licht met één specifieke trillingsrichting worden tegengehouden. Zo is het mogelijk om lichtreflecties en spiegelingen in vensters of autoruiten weg te nemen. Men spreekt van het doven van de reflectie. Om te kiezen voor een bepaalde trillingsrichting moet het filter worden gedraaid ten opzichte van het onderwerp. Polafilters zijn daarom in draaibare vattingen gemonteerd.
Omdat de mate van polarisatie afhankelijk is van de hoek waaronder het licht op het onderwerp valt, is ook effect van het doven van die reflectie gevarieerd. Bij een invalshoek van 56 graden wordt het opvallende licht op een wateroppervlak maximaal gepolariseerd weerkaatst. Voor glas bedraagt deze hoek ca. 53 graden. Een polarisatiefilter werkt dan ook alleen wanneer je het onderwerp vanuit een hoek in beeld neemt. Door het draaien aan het polafilter en door tevens met de opnamehoek te variëren kan de ideale uitdoving worden gevonden. Dat hoeft overigens niet altijd volledige uitdoving te zijn, want een verminderde maar nog altijd aanwezige reflectie heeft ook z’n charme.

Grijs
Een polafilter is neutraal van kleur maar houdt wel een deel van het licht tegen. Een polafilter is dus tevens te gebruiken als grijsfilter. Afhankelijk van hoek en draaing kan een polafilters wel de helft van het licht tegenhouden. Dat zou dan een ND2 filters zijn.

Verzadiging
Polafilters kunnen bij kleurenfotografie ook worden ingezet om de kleuren van een onderwerp voller weer te geven. Men spreekt dan van verzadigde kleuren. Dat is een gevolg van het feit dat ruimtelijke reflecties door het filter worden weggenomen. Een opname van een gele bloem in de buitenlucht wordt zodoende ontdaan van de reflectie van de blauwe lucht. Het geel van de bloem is verzadigder. Op soortgelijke wijze kan men ook gras stukken groener maken, luchten blauwer en rozen roder.

Specificaties
Type filter Polarisatiefilter
Soort filter Schroeffilter
Filtermaat 72 mm
Merk Hoya
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Hoya 72mm HDX Circulair Polarisatiefilter
Uw waardering