Één van de voordelen van systeemcamera’s is dat ze zo “elektronisch” zijn dat ze overeenkomsten hebben met smartphones en computers. Smartphones en computers worden namelijk regelmatig voorzien met updates om ervoor te zorgen dat de systemen goed blijven functioneren. Dit gebeurt ook bij systeemcamera’s, maar vaak worden er dan ook leuke en nuttige uitbreidingen toegevoegd. Laatst is er voor de GH5 van Panasonic een waardevolle firmware update 2.0 uitgebracht waar ik in dit artikel aandacht aan wil besteden.

1. Compatibiliteit met LUMIX Tether-software voor pc
Soms kan het heel handig zijn om je camera tijdens het fotograferen aan een computer te kunnen koppelen. Denk bijvoorbeeld aan een fotoshoot met een model of food/product fotografie waarbij je meteen de gemaakte resultaten op een groot scherm wilt controleren en eventueel direct kan bewerken. Dit is nu dus mogelijk door de GH5 aan de computer te koppelen met de geïnstalleerde LUMIX Tether-software.

2. Verbeterde autofocus
Naar aanleiding van feedback van prominente fotografen en cinematograaf is de autofocus verbeterd om onderwerpen met weinig contrast nog beter vast te kunnen leggen. Ook is de volgende autofocus tijdens het filmen verbeterd waardoor bewegende onderwerpen nu nog sneller gevolgd worden.  Daarnaast zijn de instelmogelijkheden om de scherpstelvlakken in te kunnen stellen, uitgebreid.

3. Verbeterde prestaties in 6K-PHOTO1 en 4K-PHOTO
De wachttijd totdat je de volgende 6K of 4K burstopname kan maken, is meer dan de helft verkort. Dit kon soms door het overschrijven van veel date, lang duren.

4. Extra ALL-intra video-opnamemodus
Vanaf nu is het ook mogelijk om gebruik te maken van de 4:2:2/10-bits ALL-Intra video-opnamemodus in 4K. Wil je weten wat je nu hebt aan het filmen in 10 bits? Bekijk dan dit artikel