FAQ

De eerste keer analoog fotograferen

Welk rolletje heb ik nodig voor mijn camera?

Een kleinbeeldfilm kan verschillende benamingen hebben, zoals: 35mm en 135. Dit geldt ook voor middenformaat, dit wordt namelijk ook wel 120 (film) of rolfilm genoemd.

120 en 135 film
Wat is het verschil tussen ASA en ISO?

Er is geen verschil, alleen een andere benaming! ASA staat voor American Standards Association. En ISO staat voor International Standards Organisation...

Wat is een DX code?

Een DX code is een patroon van blokjes wat jouw camera uitleest om te zien welke ISO je film is...

Ontwikkel- en scansservice

Hoe verstuur ik mijn films?
  1. Bestel de betreffende dienst online.
  2. Maak een pakket met je film(s), contactgegevens en ordernummer.
  3. Verstuur het pakket naar onze winkel met Track & Trace.
Ontwikkelservice Foto Verweij
Plein 1944, nr 145
6511 JH, Nijmegen
Hoe lang duurt het voordat ik de resultaten mag verwachten?

Kleurenfilms zijn op de dag van ontvangst al klaar*. Zwart-wit films verwerken wij een keer in de week. Voor zaterdag ingeleverd is woensdag klaar*. Bij dia’s en andere processen zijn we afhankelijk van de hoeveelheid orders, om de juiste hoeveel chemie aan te kunnen maken. Doorgaans hebben deze een levertijd van +/- vier weken.
*De levertijden zijn afhankelijk van drukte. Mocht het druk zijn dan kan het wat langer duren.

Welke processen ontwikkelen jullie?

Niks is ons te gek! Heb je iets speciaals? Informeer naar de mogelijkheden.

Ontwikkelen jullie ook filmsoep?

Ja, maar het is belangrijk dat dit aangegeven wordt bij inleveren van de film! Zodat ze in het juiste bad terechtkomen.

Ontwikkelen jullie 110 film?

Ja, kijk bij overige films ontwikkelen.

Welke machines gebruiken jullie?

Onze films ontwikkelen we Agfa en Colenta machines. We scannen op Noritsu machines en printen op Noritsu en Epson

Welke chemie gebruiken jullie?

In het lab gebruiken we voor al het kleurenwerk Bellini chemie, deze chemie kun jij ook thuis gebruiken. Er zijn namelijk heel veel kits voor thuisgebruik waarmee je zelf aan de slag kunt. Voor zwart-wit gebruiken we diverse chemicaliën, dit hangt af van welke film ontwikkeld wordt. Iedere film dient op een andere manier verwerkt te worden voor het beste resultaat! We gebruiken onder andere Rodinal, Kodak X-tol en enkele producten van Bellini. Je ziet dat in de meeste vaklabs D76 gebruikt wordt; een echt klassiekertje. Echter, wij hebben gekozen voor X-tol, omdat deze ten opzichte van D76 nóg meer details in de schaduwen laat zien, een fijnere korrel heeft én hogere scherpte zonder karakter te verliezen.

Welke scanner gebruiken jullie?

Wij gebruiken Noritsu scanners in ons lab. Omdat deze volgens ons de beste compromis zijn tussen snelheid en kwaliteit ten opzichten van bijvoorbeeld een drum-scanner of Imacon Hasselblad Flextite. We hebben niet gekozen voor een Fuji Frontier omdat deze techniek verouderd, minder goede stof- en krasreductie hebben en naar onze mening niet zo neutraal is qua kleur ten opzichte van de Noritsu scanners!

Hoe ontvang ik mijn scans?

Via WeTransfer in je mailbox. Let op! Als je je scans nog niet ontvangen hebt, check altijd eerst je spam-folder!

Ik wil mijn bestanden graag in TIFF, kan dat?

Jazeker! Standaard krijg je van ons hoge resolutie JPG, maar je kunt ook kiezen voor éxtra hoge resolutie JPG, TIFF of éxtra hoge resolutie TIFF.

Scannen jullie ook rolletjes die al ontwikkeld zijn?

Ja! Als er niet in geknipt is dan heeft dit een vast tarief van €13,50 per rol. Mocht je strookjes hebben, zie hiervoor de prijslijst van negatieven scannen!

Hebben jullie voorbeelden van scans?

Zie hier onze voorbeelden. Dit zegt niets over jouw eigen negatieven. Welke lens je gebruikt en hoe je je film belicht en voor welke film je hebt gekozen hebt zijn belangrijke factoren!

Wat is het verschil tussen zelf scannen of laten scannen?

De kwaliteit van de Noritsu is vergeleken met huis, tuin en keuken scanners de absolute winnaar! Daarnaast scheelt het jou heel veel tijd, want een goede scan maken is een tijdrovend karwei. Lees ook onze blog waar we dieper in gaan op de verschillen.

Wat is de resolutie van jullie scans en kan ik daar in kiezen?

De resolutie van de hoge kwaliteit jpg kleinbeeld is 2000 x 3000 pixels. Afhankelijk van de kwaliteit van jouw negatief is dit genoeg voor een vergroting van 50x70cm. Mocht je echter een hogere resolutie wensen omdat je gaat exposeren en het groter moet worden of uitsnijden. Dan bieden we de hogere resolutie aan, deze is circa 4000 x 6000. Middenformaat negatieven zijn aan de langste zijde circa 5500 pixels.

Scannen jullie mijn hele negatief? Of snijden jullie dit bij?

Wij scannen jouw negatief volledig in (exclusief perforatie). Soms zie je rondom je negatief een zwart randje, dit is een stukje van de spatiëring die meegescand wordt, wij scannen liever te veel dan te weinig van je negatief.

Ik mis enkele foto’s/scans, hoe kan dit?

In bijna alle gevallen is het zo dat er dan niets te scannen viel. Dit kan zijn doordat je camera geen foto heeft gemaakt, de foto zwaar over- of onderbelicht was of anders. Als er in het lab gekke dingen geconstateerd worden, zullen wij een foutformulier toevoegen aan jouw scans. Op dit formulier geven wij aan wat we denken dat er mis is gegaan. Hier mag je altijd vragen over stellen!

Scanopdrachten

Scannen jullie ook archieven?

Zeker! Wil je oude negatieven, dia’s of afdrukken/foto albums laten digitaliseren, dan ben je bij ons aan het juiste adres! Neem contact met ons op voor de huidige wachttijden.

Scannen jullie ook al ontwikkelde rolletjes?

Ja! Als er niet in geknipt is dan heeft dit een vast tarief van €13,50 per rol. Mocht je strookjes hebben, zie hiervoor de prijslijst van negatieven scannen.

Scannen jullie ook (ingeraamde) dia’s?

We scannen inderdaad dia’s, zowel ingeraamde als stroken. Mocht je hier gebruik van willen maken, dan kun je via dit contactformulier je opdracht doorgeven. Je ontvangt van ons een offerte.

Scannen jullie ook uit fotoalbums?

Ja dat doen wij ook. Dit is wel iets duurder, dus als je de foto’s los kunt aanleveren dan scheelt dat jou kosten!

Hebben jullie voorbeelden van scans?

Zie hier onze voorbeelden. Dit zegt niets over jouw eigen negatieven. Welke lens je gebruikt en hoe je je film belicht en voor welke film je hebt gekozen hebt zijn belangrijke factoren.

Wat is het verschil tussen zelf scannen of laten scannen?

De kwaliteit van de Noritsu is vergeleken met huis, tuin en keuken scanners de absolute winnaar! Daarnaast scheelt het jou heel veel tijd, want een goede scan maken is een tijdrovend karwei. Lees ook onze blog waar we dieper in gaan op de verschillen.

Wat is de resolutie van jullie scans en kan ik daar in kiezen?

Als wij foto’s/fysieke afdrukken scannen is de output 2000 x 3000 pixels. De resolutie van kleinbeeld is 2000 x 3000 pixels. Afhankelijk van de kwaliteit van jouw negatief is dit genoeg voor een vergroting van 50x70cm. Mocht je echter een hogere resolutie wensen omdat je gaat exposeren en het groter moet worden of uitsnijden. Dan bieden we de hogere resolutie aan, deze is circa 4000 x 6000. Middenformaat negatieven zijn aan de langste zijde circa 5500 pixels.

Online fotoservice

Op welk papier printen jullie?

We printen op zijdeglans papier, wat haarscherp beeld geeft met heldere kleuren. Dit papier heeft als voordeel dat het veel minder gevoelig is voor vette vingers of reflecties. Daarnaast is het ideaal voor het inlijsten omdat de foto niet blijft kleven aan het glas. Haarscherp beeld met heldere kleuren.

Wat zijn beschikbare formaten?

We printen tot en met 30x45. Raadpleeg onze tabel voor de maten en prijzen.

Maken jullie ook grootformaat prints?

Wij maken geen grootformaat prints. Je kunt hiervoor terecht bij ons collega-bedrijf "Photolitto". Je kunt bij hen je foto laten afdrukken op forex, doek, aluminium of plexiglas.

Wat is het verschil tussen fit-in, fill in (standaard)?

Bij fit-in wordt de hele foto afgedrukt je krijgt aan twee kanten een witte rand te zien. Onze tip: combineer fit in met een smalle witrand voor een Polaroid-achtig effect. Bij fill-in (standaard) krijg je geen witrand, maar dit kán betekenen dat er wel wat van de foto wegvalt. Klik op de afbeelding om te zien hoeveel er wegvalt.

Waarom is ‘fotoverlies’ rood??

De software geeft een melding van fotoverlies als je foto een andere verhouding heeft dan ons fotopapier. Wij werken met vaste maten, bijvoorbeeld 10x15cm. Alleen een foto die precies de verhouding 2x3 (=10x15) heeft, past precies op dat formaat. Heb je een foto met een andere verhouding, bijvoorbeeld vierkant of juist heel langwerpig, dan past de foto niet op het papier.

Welk bestandstype moet mijn foto zijn?

Wij accepteren alleen .jpg, .jpeg en .png bestanden in RGB of sRGB. CMYK en Greyscale kunnen niet worden verwerkt.

Is er ook volumekorting?

Jazeker! Bij grotere aantallen hanteren wij volumekorting, deze wordt automatisch verrekend.